Pont kerül a kétnyelvű utcanévtáblák ügyére Marosvásárhelyen?

Tizennégy év után pont kerülhet a kétnyelvű utcanévtáblák ügyére Marosvásárhelyen. A polgármesteri hivatal hétfőn meghirdette a közbeszerzési eljárást a táblák elkészítésére – tudtuk meg Peti András alpolgármestertől.

„A táblák közbeszerzési dokumentációja elkészült. Ha minden igaz, a mai napon feltöltik az elektronikus közbeszerzési rendszerbe, így véget érhez az évek óta húzódó huzavona ebben az ügyben” – magyarázta az alpolgármester. Az RMDSZ politikus kérdésünkre elismerte: elfogadhatatlan, hogy ez az ügy már 14 éve, a kétnyelvű táblák elhelyezéséről szóló tanácsi határozat elfogadása óta húzódik. „Közel két éve vagyok polgármester, és természetesen vállalom ennek ódiumát. Minden egyes probléma, amely 14 alatt nem oldódott meg, rajtam csattant” – jelentette ki.

Peti szerint azonban az nem állítható, hogy ne kezelte volna prioritásként a kétnyelvűség ügyét az eddigi mandátuma alatt. Emlékeztetett arra, hogy tavaly tavasztól több magyar személyiségről neveztek el utcákat Marosvásárhelyen, illetve „visszakeresztelték” magyarra a Paul Chinezu, Gheorghe Doja, Matei Corvin, Franz List és Ecaterina Varga utcát, és kikerültek az ennek megfelelő utcanévtáblák is.

Az alpolgármester beszámolója szerint tíz irányító jelzőtáblát is elhelyeztek, öt táblán magyar utcanév szerepel. „Sajnos ez a folyamat indokolatlanul leállt” – jegyezte meg. Hozzátette, hogy az RMDSZ-es városi tanácsi frakció tavaly is és az idén is „előrelátó módon” belefoglaltatta Marosvásárhely költségvetésébe a kétnyelvű utcatáblák elkészítéséhez szükséges összeget.

Lépni kívánnak Bretfelean ügyében

A civilek által kihelyezett kétnyelvű utcanévtáblák ügyében kiszabott bírságok ügyéről kijelentette: a közösségi rendőrség vezetője, Valentin Bretfelean megfélemlíti azt a közösséget, amelynek voltaképpen az állását és a fizetését köszönheti. „Bretfeleannak nagyobb alázattal kellene viszonyulnia a helyi magyar közösséghez. A partnerségi viszonyt nem kellene megfélemlítésre építeni” – jelentette ki.

Kovács Péter főtitkárnak arra a kijelentésére, miszerint a marosvásárhelyi RMDSZ túlságosan „puhán" járt el a bírsággal fenyegetett marosvásárhelyiek ügyében, Peti András úgy reagált: a csütörtöki tanácsülésen lépni kíván ebben az ügyben az RMDSZ-frakció.

Az alpolgármester nem kívánta részletezni, hogy mire készülnek. „A helyi rendőrség vezetőjét nem mi neveztük ki, tehát leváltani sem tudjuk. De más politikai eszközökkel élni kívánunk, annak reményében, hogy közösségünk hangja eljut a döntéshozókhoz” – magyarázta. Emlékeztetett ugyanakkor arra, amikor frakcióvezetővé választották, az RMDSZ-frakció – történetében először – bojkottálta a tanácsülést.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?