Peti: adományozzák a városházának a kétnyelvű utcanévtáblákat

Peti András nem bátorítja a lakosokat a kétnyelvű utcanévtáblák megtartására, inkább arra tesz javaslatot, hogy azokat adománylevéllel adományozzák a polgármesteri hivatalnak – mondta szerdai sajtótájékoztatóján Marosvásárhely alpolgármestere. Hozzátette, ezzel a lakók megkímélik magukat a rendőrségi bírságtól.

Az RMDSZ városi szervezetének szerdai sajtótájékoztatóján Peti András alpolgármester mellett Soós Zoltán önkormányzati képviselő is jelen volt. Soós Zoltán arról beszélt, hogy Valentin Bretfelean, a helyi rendőrség igazgatója csak a magyarokat bírságoltatja a beosztottjaival, hiszen Marosvásárhelyen jóval több szabálytalanul felszerelt tábla, kiírás létezik, mint ahányról az utcanévtáblák kapcsán szó esik.

Az alpolgármester rövid visszatekintőt tartott arról, hogy Marosvásárhelyen mióta használatosak az utcanévtáblák. Ezek szerint először 1860. szeptember 12-én döntött arról a városi tanács, hogy utcanévtáblákat helyez ki, tehát több mint 155 éves múltra tekint vissza a vásárhelyi lakosság jogos igénye: az anyanyelvhasználat a köztereken.

Arra a kérdésre, hogy az érintettek, akik házaik falára, kerítéseikre felszerelték a kétnyelvű utcanévtáblákat, mit tegyenek, az alpolgármester nem javasolta az ellenállást, hisz, mint mondta, nem tudható, hogy a bíróság milyen döntést hoz ez ügyben.

A városi tanács már meghozta a döntéseket

A városi tanács meghozta a szükséges döntéseket a kétnyelvű utcanévtáblákról, két tanácsi határozat is szabályozza a kérdést, az egyik a külalakra, tartalomra, méretekre, a második pedig az utcák lajstromára és a hivatalos fordításokra vonatkozik.

“Semmilyen jogi akadály nem létezik, hogy a kétnyelvű utcanévtáblák kikerüljenek a közterekre” – fogalmazott az alpolgármester. A múlt évi, illetve az idei költségvetésben is van pénz a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezésére, már csak a közbeszerzési eljárást kell elindítani – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Az alpolgármester és a helyi tanácsos kitért arra is, hogy Románia alkotmánya, a közigazgatási törvény és a Kisebbségi Nyelvek Chartája is szavatolja Marosvásárhelyen a magyar lakosság jogát a kétnyelvű utcanévtáblákhoz.

Peti András alpolgármester, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke az RMDSZ múlt héten lezajlott kongresszusán ismertette a marosvásárhelyi helyi rendőrség büntetőhadjáratát a kétnyelvű utcanévtáblák ellen.

Az alpolgármester elmondta, a helyi rendőrség azért engedhette meg magának a büntetőhadjáratot, a magyar lakosság provokálását, mert a 185/2013-as törvény elég általánosan fogalmaz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?