Virágot annak, aki kiáll a kisebbségek jogaiért! (VIDEÓ)

A román társadalom felé is gesztusértékű villámcsődületet szervezett csütörtökön a Musai-Muszáj akciócsoport: megkoszorúzták és virágokkal borították be a Kolozsvár Főterénél álló Memorandisták emlékművét.

Az akciócsoport koszorúját piros-fehér-zöld, valamint piros-sárga-kék színű szalagokkal kötötték át, amelyekre román és magyar nyelven írták fel, hogy Musai és Muszáj.

A Memorandisták emlékművét 1994-ben állították fel azoknak az erdélyi románoknak a tiszteletére, akiket 1894-ben a Mamorandum-perben börtönre ítéltek az Osztrák-magyar Monarchia idején. Az erdélyi románság vezetői egy memorandumban „a magyarokéval megegyező nemzetiségi jogokat, illetve a zaklatás és az elmagyarosítási kísérletek megszüntetését követelték”.

A Memorandisták emlékműve az egyetlen, amelyet a kisebbségi jogok védelmezőinek tiszteletére állítottak Kolozsváron.

A csütörtök délutáni villámcsődületen az egyik résztvevő a maszol.ro-nak elmondta, mintha 121 éve megállt volna az idő, ami a kisebbségi jogok rendezését illeti. És bár a memorandistáknak börtön járt, amiért kiálltak jogaikért, ma sem sokkal jobb a helyzet: bírsággal, perrel fenyegetik a hatóságok azokat, akik kétnyelvű táblákkal teszik láthatóvá a multikulturalizmust.

https://www.youtube.com/watch?v=2v2OdxA48mU&feature=youtu.be

Egy másik résztvevő szerint a nemzeti kisebbségek mellett bizony vannak más kisebbségek is, akiknek jogait ugyanúgy semmibe veszik: „Ha belegondolunk, hogy a városban mindig is éltek kisebbségek, hol az egyik nemzet volt kisebbségben, hol a másik, ugyanúgy sínylődtek/sínylődnek akárcsak más, vallási, szexuális kisebbségek, akiknek még mindig nem biztosítottak a jogaik. Nem tudom, hogy az AIDS-sújtotta emberek ide tartoznak-e, de az ő jogaikat is komolyabban kellene venni. Sajnos ezekkel a kisebbségekkel elég keveset foglalkozunk”.

Arra a kérdésre, hogy a három hónapja tartó akciósorozat hatására érkezett-e pozitív visszajelzés a polgármesteri hivatal részéről a többnyelvű helységnévtáblákkal kapcsoltban, Nagy Kinga, az akciócsoport egyik tagja csalódottságának adott hangot: „Nem látom, hogy valójában érdekelné a hivatalt, hogy érintené őket valamilyen szinten a kérésünk. De úgy gondolom, hogy a Com`ON Kolozsvár pályázat megnyerésével csak hatottunk rájuk, hiszen az, hogy miénk lett a legtámogatottabb projekt, azt mutatja, az embereket nagyon is érdekli, és nemcsak néhányan harcolunk a többnyelvűségét, hanem egy egész közösség”. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?