Bábszínházmaraton, hétpróbás mesebirodalom a gyerkőcnapokon

Gazdag programkínálattal készülnek a gyereknapra Kézdivásárhelyen hétvégén és Sepsiszentgyörgyön hétfőn.

Kézdivásárhelyen bábszínházi maratonnal, játékos foglalkozásokkal és könnyvásárral, Sepsiszentgyörgyön hétpróbás mesebirodalommal várják a kicsiket.

A háromszéki céhes városban az önkormányzat a Vigadó Művelődési Házzal és a városi színházzal közösen szervezi a harmadik Gyerkőcnapokat szombaton és vasárnap. A Vigadó Művelődési Házban két napos bábszínházi maraton keretében mutatkoznak be az erdélyi társulatok.

Szombaton 10 órától a kolozsvári Puck Bábszínház Hamupipőke című darabját, 12 órától a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Cókmók, avagy morgolódó szekrénymanó, 16 órától a Poveşti din cufărul magic című előadását nézhetik meg a kicsik. Ugyancsak szombaton 17 órától moderntánc-bemutató és -oktatás kezdődik, a napot családi táncház zárja a Kedves zenekarral.

Kézdivásárhelyen vasárnap is folytatódik a Gyerkőcnapok programsorozata, 10 órától szintén a kolozsvári bábszínház lép színpadra Ördögverő jóbarátok című előadásával, majd 11-től a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu színház Ion Creangă Fata babei şi fata moşneagului című meséjét nézhetik meg.

Vasárnap 12 órától levetítik a nagy sikernek örvendő első székely rajzfilmet, a Likaskőt, 16 órától pedig a helybéli Macskakő Színjátszó Csoport A kis herceg című mesejátékot adja elő, 17 órától a MiniSnaps gyermekegyüttes koncertje zárja a gyereknapokat. A Vigadó előtt a Bóbita Egyesület, a Kreatív Törpmanó, a KreaKids Stúdió és a Pro Pectus Egyesület szervez játékos foglalkozásokat és ugyanott könyvvásár is lesz.

Hétpróbás gyermeknap Sepsiszentgyörgyön

A háromszéki megyeszékhelyen június 1-én, hétfőn nagyszabású gyereknapi rendezvényre kerül sor, amelynek során az egész belvárost belakják, a Sugás Áruháztól a Gróf Mikó Imre utcán, a korzón, az Erzsébet parkon, a Bodok Szálló parkolóján át, fel egészen a Bod Péter Könyvtár háta mögötti parkig valóságos mesebirodalmat és játékteret hoznak létre.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat korábban ötletbörzét is hirdetett, ezért rendkívül gazdag programsorozat várja a kicsiket. Be lehet barangolni a Cimbi-völgyet, ki lehet próbálni, milyen egy percig szobornak lenni, rejtvényeket lehet fejteni, katonáskodni, vívni, lovagolni, és megírhatják a gyerekek saját mesekönyvüket, meggyógyíthatják a törött szárnyú madárkát, vagy éppen megkereshetik a hamuban sült pogácsát.

Tűzgolyót, varázseszközöket, papírkardot és csákót és még sok más érdekes eszközt, tárgyat lehet készíteni a képzeletbeli sárkánytámadáshoz. Aki Szent György lovagként meg szeretne megküzdeni a sárkánnyal, be kell szereznie a Meseországba szóló útlevelet. Tizenhét helyszínen zajló foglalkozást lehet az útlevéllel meglátogatni, és minden próba teljesítésekor matricát ragasztanak az útlevélbe. Akárcsak a mesében, legalább hét próbát kell kiállni ahhoz, hogy megküzdhessenek a kerekerdőben rejtőzködő sárkánnyal.

Emellett az Erzsébet parkban a pavilonnál sepsiszentgyörgyi és a környező településekről érkező óvodások, iskolások lépnek fel, a Gróf Mikó Imre utcában pedig gyereknapi vásárt tartanak. De ügyességi és sportvetélkedőkön is részt lehet venni, kipróbálhatják az érdeklődők a a műfalmászást vagy akár a változatos kézműves foglalkozásokat, be lehet nevezni a főzőversenyre, lesz csokiszökőkút,  mondókázás, táncház, kutyasimogatás, vadászmotívumok festése és aszfaltrajzverseny is szerepel a programban.

A sepsiszentgyörgyi gyereknapi rendezvények hétfőn tizenegy órától este hat óráig zajlanak, a részletes program megtekinthető itt

Kapcsolódók

Kimaradt?