Gyermeknap a századik János vitézzel

Június elsején déli 1 órától, a gyermeknapra a János vitéz, avagy a hős gyönyötrűséges utazása és csodálatos megérkezése című műsorának századik előadásával köszönti legfiatalabb nézőit a 25 éves Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. Az előadás a Hargita Megye Tanácsa által szervezett Hargita megyei családok és gyermekek hagyományörző napja keretében zajlik le a csíkszeredai Szabadság téren.

Készítése közben, mint minden műsor esetében, bíztunk benne, hogy sikeres produkcióval állhatunk ismét a nézők elé, de legmerészebb álmainkban sem számítottunk hasonló fogadtatásra, ekkora népszerűségre. A darab egyik erénye, hogy minimális eszköztárral, a régi vásárok vándorszínészei produkciójának hangulatát idézve jó szórakozást nyújt mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek, amint ezt a szándékunkat az alcím is jelzi: „táncos képek kicsiknek és nagyoknak, Petőfi Sándor műve nyomán”.

Az embernek mindig szüksége van egy kis derűre, felszabadító nevetésre, még inkább válságos időkben, a fojtogató szürke hétköznapok feszültségének feloldására. Talán ez is fontos szerepet játszott, amikor felkértük Boka Gábor rendezőt a János vitéz színre vitelére. A munka során a rendező alkotótársként kezelte az együttes táncosait, és azon túlmenően, hogy nagymértékben rájuk bízta az adott jelenetekhez a táncok és a zene kiválasztását, bőséges teret biztosított improvizációs készségüknek mind egyes színpadi képek, mind szövegrészek megoldásában. Műfailag egy minden szempontból rendhagyó János vitéz született, hiszen lényegesen különbözik minden más korábbi feldolgozástól, ugyanakkor eltér a Hargita Együttes műsorainak fő vonulatától is.

Az alkotó munkánk eredményét már sokan ismerik nem csupán Csíkszeredában és környékén, de még megye és országhatáron túl is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?