Gyermeknapot szervez a köztévé marosvásárhelyi stúdiója

Június 1-én Nyitott kapuk napját szervezi a Román Közszolgálati Televízió marosvásárhelyi stúdiója, ahová ebből az alkalomból várják a gyerekeket, szülőket és nagyszülőket.

A Nemzetközi Gyermeknap tiszteletére ismét a kulisszák mögé leshetnek június 1-én a kíváncsiak, a tavaly indított program ugyanis akkora sikernek örvendett a legkisebbek körében, hogy a televízió az idén is nyitott kapukkal várja az érdeklődőket. Egy évvel ezelőtt több mint száz gyermek látogatott el családjával a köztelevízió helyi stúdiójába, akikre és hozzájuk hasonlóan másokra is számítanak a tévé munkatársai.

A program szerint tartalmi és technikai érdekességekkel ismerkedhetnek, például a magyar nyelvű stúdió munkatársai a vendégeket végigvezetik a szerkesztőségeken, bemutatják a különböző televíziós tartalmak elkészítésének munkafázisait. A gyerekek beleshetnek az adásvezérlő komplex technikai termébe, stúdiókamera mögé állhatnak, vagy kipróbálhatják magukat a műsorvezetői díszletben.  

A stúdiólátogatás körülbelül 45 percet tart. A csoportok 11 órai kezdettel óránként indulnak, az utolsó  stúdiónézés délután 3-kor kezdődik.

Chopin effektus

Újdonságnak számít a programban az úgynevezett Chopin effektus, vagyis alkotás különleges vizuális élménnyel fűszerezve. Ez azt jelenti, hogy a televízió legfiatalabb területi stúdiója egy különleges alkotófolyamatra hívja a gyerekeket. Effects of Chopin – Chopin effektus címmel zenei és képzőművészeti tevékenységet szervez. Ennek során Chopin zenéjét hallgatva festhetik meg a gyerekek a zeneszerző portréját. A felület, amelyre majd dolgoznak önmagában véve is egy művészi alkotás, egy Chopin portré, amelyet gipszből készít el Simon Attila képzőművész, a performansz ötletgazdája.

Az akció célja, hogy a köztelevízió, feladatához mérten bemutassa és népszerűsítse a különleges helyi kezdeményezéseket, illetve hogy lehetőséget teremtsen arra, hogy a résztevő gyerekek az élménypedagógia által, játékos formában találkozhassanak egyetemes értékekkel. 

Rajzverseny – téma: az én televízióm. A tavalyi nagysikerű rajzversenyt idén is meghirdeti a marosvásárhelyi RTV, ennek témája: „Az én televízióm”. A pályamunkákat személyesen adhatják le a stúdió titkárságán, vagy postán küldhetik el a következő címre: Aleea Parcul Sportivilor, nr.2, Tîrgu Mureş. A legjobban sikerült rajzokat értékes díjakkal jutalmazzák. 

A programon való részvételt a szervezők egy előzetes bejelentkezéshez kötik. A látogatók a 0265.211093-as telefonszámon jelentkezhetnek be, iratkozhatnak fel a stúdiólátogatásra és a programokra május 22 és 31-e között, 9-14 óráig.   

Kimaradt?