Közös polgármesterjelölt lesz Marosvásárhelyen

Közösen szervez előválasztást május 31-én és közös polgármesterjelöltet indít Marosvásárhelyen az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP). Erről pénteken írtak alá szándéknyilatkozatot a három politikai alakulat Maros megyei és marosvásárhelyi elnökei.

A megállapodást Brassai Zsombor és Peti András (RMDSZ), Kiss István (MPP), Portik Vilmos és Jakab István (EMNP) látta el kézjegyével. „A nyitottság és a tisztességes verseny szellemében megszervezett előválasztásokkal olyan politikai együttműködést készítünk elő, amely 2016-ban a kudarcra ítélt vetélkedés helyett józan együttműködést tesz lehetővé” – olvasható a szándéknyilatkozatban.

A Maros megyei RMDSZ elnökétől, Brassai Zsombortól megtudtuk: polgármesterjelölt lehet az a magyar nemzetiségű személy, aki összegyűjt 1350 támogató aláírást, büntetlen előéletű, illetve társadalmi támogatottságát egyházak és civil szervezetek ajánlásaival is bizonyítani tudja. A jelöléseket egészen április 30-ig lehet leadni valamely politikai szervezet székhelyén.

Az állóurnás előválasztáson bárki szavazhat, aki betöltötte 18. életévét, marosvásárhelyi állandó lakhellyel rendelkezik és regisztrált. A választói névjegyzékbe való felvétel regisztrációhoz kötött, amely március 30-tól indul és május 29-én zárul. Brassai még nem tudott részletekkel szolgálni arról, hogy hány állóurnát helyeznek el a városban és milyen helyszíneken. „Ezeket a technikai részleteket hamarosan tisztázzuk” – jelentette ki.

Egy jelöltaspiráns egyébként már van: Soós Zoltán RMDSZ-es városi tanácsos és múzeumiazgató már jelezte, hogy részt venne az előválasztáson. A politikusnak még össze kell gyűjtenie a támogató aláírásokat és az induláshoz szükséges ajánlásokat.

Az MTI kérdésére mindhárom párt Maros megyei vezetője megerősítette, hogy pártjuk országos vezetése is "rábólintott" a magyar pártok marosvásárhelyi összefogására. Arra nem adtak egyértelmű választ, hogy a tanácsosi jelöltlistát is közösen alakítják-e ki Marosvásárhelyen, de - mint mondták - azt remélik, hogy egy közös polgármesterjelölt támogatása megalapozhatja a magyar pártok további politikai együttműködését.

Miért nem korábban?

Brassai Zsombor elmondta, a szándéknyilatkozat aláírását hosszas egyeztetési folyamat előzte meg a három magyar politikai szervezet között. Emlékeztett: az RMDSZ már korábban eldöntötte, hogy előválasztásokkal nevesíti jelöltjét a jövő évi polgármester-választásra. "Ezután kezdődött a tárgyalás a másik két szervezettel a közös előválasztásról, és eljutottunk oda, hogy alá tudtuk írni ezt a szándéknyilatkozatot" – magyarázta.

Arra a kérdésünkre, hogy miért nem születetett meg ez az egyezség, az RMDSZ Maros megyei elnöke azt mondta: időre volt szükség, amíg kiforrott ez az egyezség. "A pluralizmust is meg kell tanulni, hozzá kell szokni. Ennek fényében újra kellett gondolni azt, hogy hogyan tovább marosvásárhelyi magyarság" – fogalmazott. Felvetésünkre elismerte: igaz, hogy az MPP már négy éve közös előválasztást szorgalmazott. "Ám akkor még egyikünk sem volt olyan bölcs, hogy a hiúságát feladja és a közös érdekében lemondjon a saját jelölt állításáról" - tette hozzá.

Marosvásárhelyen él Erdély legnagyobb, mintegy 58 ezer fős magyar közössége, amely a 2011-es népszámláláson az összlakosság 43 százalékát tette ki. A város élére 2000-ben került először szabadon választott román polgármester az azóta háromszor újraválasztott Dorin Florea személyében.

"Marosvásárhely megérdemli"

A szándéknyilatkozatot követő közös sajtótájékoztatón Brassai Zsombor arról beszélt, hogy megtalálni az összefogás jelöltjét minden más szempontot felülír. "A politikai önös szempontokat is. Nekünk arra kell összpontosítanunk, hogy megtaláljuk a jó jelöltet. Utána lehet politikai egyezségekről beszélni”- jelentette ki az RMDSZ megyei elnöke, aki szerint az aláírt szándéknyilatkozat megteremti az majdani együttműködés alapját.

„Az MPP évekkel ezelőtt összmagyar előválasztást javasolt, többek között Marosvásárhelyen is, úgy tűnik, hogy 2015-ben a politikai szervezetek Maros megyei szervezetei meg tudják valósítani az igazi összefogást. Hiszek abban, hogy az előválasztások után egy olyan polgármesterjelöltet találunk, aki a mögötte felsorokozó csapatával nyerni tud és élhetővé teheti Marosvásárhelyt a magyarok számára is” – nyilatkozta Kiss István, az MPP Maros megyei elnöke.

Portik Vilmos, az EMNP elnöke úgy véli: Marosvásárhely megérdemli, hogy megelőlegezzék a bizalmat egymás iránt a politikai szereplők és a társadalmi szervezetek. "Az előválasztás annak eszköze, hogy a vásárhelyi magyarok valóban úgy érezzék: a legnagyobb hiteleséggel, támogatottsággal bíró jelölttel vághatnak neki az önkormányzati választásoknak” – jelentette ki a politkus.

 

 

Cikkünk frissül

Kimaradt?