Csúnyán megjárhatják külföldön a friss diplomások

Képtelen a tanulmányok befejezésének évében kibocsátani a diplomákat az oktatási minisztérium, ami nehéz helyzetbe hozza a külföldön munkát vállalókat. A maszol.ro konkrét eseteket tud, amikor állását vesztette a Magyarországon a friss végzős a bukarestiek totojázása miatt.

Anakronisztikus probléma keseríti hosszú évek óta sok, az egyetemekről frissen kikerülő munkavállaló életét. Miközben Szaúd-Arábiában és Azerbajdzsánban 1 kilométeres felhőkarcoló építésére készülnek, a NASA a Mars meghódításán dolgozik, a CERN-ben pedig az univerzum alapkövét, az isteni részecskét keresik a tudósok, a hazai oktatási minisztérium egyelőre képtelen kiadni az okleveleket a végzősöknek abban a naptári évben, amikor azok lediplomáznak.

Az áldatlan helyzet egyik szenvedő alanya T.E., aki idén júliusban államvizsgázott a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok karán, majd egy magyarországi óvodában helyezkedett el. Jelenleg próbaidőn van, ha megfelelőnek bizonyul, végleges alkalmazására január 1-től kerülhet sor, azzal a feltétellel, ha addig bemutatja a szakképzés elvégzését igazoló oklevelet.

Sürgősség, csak elméletben

Élve a törvény adta lehetőséggel, T.E. kérvényezte, hogy az egyetem bocsássa ki számára a diplomát sürgősségi eljárással, 150 lej befizetése ellenében. Júliusi beadványára azt a választ kapta, hogy technikai okok miatt erre nincs lehetőség, a munkavállaláshoz elég az egyetem által kiadott, diplomát helyettesítő igazolás. Sajnálatos módon a magyarországi Oktatási Hivatal más véleményen van, a végleges munkaszerződés megkötésének feltételeként ragaszkodik a diploma bemutatásához. Panaszosunk időközben újabb beadvánnyal fordult a Babeş-Bolyai Tudományegyetemhez, mellékelve az óvoda vezetőjének átiratát, melynek értelmében „...óvodapedagógusi alkalmazásához szükség van a főiskola elvégzését igazoló oklevélre, ellenkező esetben az állást elveszti”.

Mivel a Babeş-Bolyai Tudományegyetem által kiadott igazolás „nélkülözi az oklevél számát, nem alkalmas arra, hogy fent nevezettet a közoktatási rendszerbe felvegyék” – olvasható az átiratban, mely leszögezi, „a magyar közalkalmazottakra vonatkozó törvény szerint a közoktatásban való alkalmazás feltétele az eredeti oklevél bemutatása”. Az egyetem illetékeseit ez sem hatotta meg, a válasz ugyanaz volt, objektív okokból a diplomát nem tudják sürgősségi eljárással kibocsátani.

Soós Anna rektor-helyettes a Maszolnak azt nyilatkozta, a megoldás kulcsa az oktatási minisztériumnál van, a tárcának kell ugyanis elkészíttetnie a diplomákhoz szükséges formanyomtatványokat. A Babeş-Bolyai Tudományegyetemen minden elő van készítve a diplomák kiállításához, ám a formanyomtatványok hiányában nem tudnak lépni. A rektorhelyettes, elmondása szerint több alkalommal sürgette a minisztériumot, ám érdemi választ nem kapott.

Nem enged az Oktatási Hivatal

Király András államtitkár érdeklődésünkre elmondta, bevett gyakorlat, hogy a minisztérium csak az államvizsgát követő évben bocsátja ki a végzősök diplomáját, amin ideje lenne változtatni, ám ennek egyelőre jogi akadálya van. Az oktatási minisztérium idén új pályázatot írt ki a formanyomtatványok kinyomtatására. Az egyik vesztes pályázó megóvta a tender eredményét, ezért késik az oklevelek kiadása. Király András és Soós Anna egyaránt úgy tudják, az oktatási minisztérium külkapcsolatokért felelős osztálya tájékoztatta a külföldi szakminisztériumokat arról, hogy késve tudja kiadni a diplomákat, amit azok tudomásul vettek.

Andrea Staicu ügyvéd azt nyilatkozta a Maszolnak, ha az egyetemi diploma késve történő kibocsátása miatt valaki az állását elveszíti, akkor kártérítési pert indíthat az Oktatási Minisztérium ellen. T.E. azonban dolgozni szeretne, nem pereskedni.       

Meglehet, a tárca valóban tájékoztatta a külföldet arról, hogy Romániában isten malmai lassan őrölnek, ám tény: a magyar hivatalos szerveket hidegen hagyja a dolgok ezen állása. T.E. megkeresésére, hogy egyetemi diploma helyett egyelőre csak igazolást tud benyújtani, az Oktatási Hivatal keretében működő Magyar Ekvivalencia és Információs Központ azt az egyértelmű választ adta, hogy „...oklevél hiányában az eljárást nem tudjuk lefolytatni”.

  

 

Kimaradt?