Rövid útmutató kolozsvári lakáskeresőknek

A nyár vége közeledtével intenzív lakáskeresésbe kezdenek az erdélyi egyetemistákat. Kolozsvár híres arról, hogy mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia gyakran egy fél szobáért is annak a diáknak, aki ebbe a városba költözik. Egy elsőéves pedig könnyen pórul járhat, ha nem ismeri a negyedeket, a távokat, az árakat, az átlagos elvárásokat.

Az egyik legjobb keresőhely, amelyet szinte kizárólag magyar diákok használnak, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség lakásközvetítője, a Palota és Kunyhó. A honlap keresőjében kiválaszthatjuk a férőhelyek számát, a preferált nemet, a városrészt, de az árat például már nem, és azt sem, hogy hány szobát lehetne elfoglalni.

Ottjártunkkor 170  hirdetéssel találkoztunk, és mivel nem lehetett ár szerint vizsgálódni, a negyedeket vettük sorra. Elsőként az egyik legolcsóbbnak számító és meglehetősen sűrűn lakott – mintegy 80 ezres – Monostort térképeztük fel: a legtöbb ajánlat is innen származott. 70-80 euróért már lehetett találni külön szobát, 50-60 euróért pedig osztozni kellett rajta valakivel.

A másik népszerű negyed, a Mărăști hasonló mennyiségű lakást kínált, de már 20-30 euróval magasabb árakon, a mellette levő Györgyfalvi negyed hasonló lehetőségekkel szolgált. A két városrész előnye viszont, hogy számos egyetem itt található meg. A Dónát és a Hajnal negyedek esetén 100-120 eurós ajánlatokkal találkoztunk, és a központ sem volt drágább, ezen a városrészen azonban gyakran kertes házakat adnak ki, vagy olyanokat, ahol fával fűtenek, tehát drágábban az átlagosnál.

Sokan csak szobatársakat kerestek, az esetek többségében átlagosan felszerelt lakásokba, amelyekből nem hiányzott az internet, a hűtő, a porszívó, a mosógép. A KMDSZ honlapján számos teljes lakást is találtunk, amelyeken Kolozsvárra költöző barátok osztozhatnak.

Rábukkantunk a Lakáskeresők Facebook-csoportra is, ahol hasonló ajánlatokkal találkoztunk, viszont könnyen megnézhettük, hogy kivel bútoroznánk össze adott esetben. A Palota és Kunyhó esetén ez nem számít egyértelműnek, nagyon kevés lakáshoz mellékeltek fotót, gyakran csak egy utcanevet adtak meg.

Román honlapokon, mint a piata-az.ro vagy a tocmai.ro szintén bőven találni ajánlatokat. Ezeken a honlapokon tapasztalataink szerint magasabbak az árak, találtunk kértszobás lakást 350 euróért vagy garzont 230-ért. Érződött, hogy elsősorban családos embereket keresnek, és nem az egyetemistákat célozzák meg az ajánlatokkal.

Kimaradt?