Dan Voiculescu, az „erkölcstelen megoldás”

A korrucióért tíz év letöltendő börtönbüntetésre ítélt Dan Voicuescu politikai karriert is befutott. Pártja önállóan nem meghatározó szereplője a román belpolitikának, de az üzletember sikeres és befolyásos médiabirodalmának köszönhetően a PC rendszerint kormányközeli pozícióba került az elmúlt években. A konzervatívok jelenleg is a román kormánykoalíció tagjai.

„Félix” karriere

Az 1946-ban született Dan Voiculescu 1969-ben végezett a Bukaresti Közgazdaságtudományi Akadémia külkereskedelmi karán, majd a Vitrocim külkereskedelmi vállalatnál dolgozott. 1982-ben nevezték ki a Crescent ciprusi cég romániai képviselőjének. Mind a Vitrocim, mind pedig a Crescent szoros kapcsolatban állt a Securitate fennhatósága alatt álló ICE Dunărea céggel, a kommunista elit és a politikai rendőrség vagyonát gyarapította. Feltehetően ebből a pénzből lett aztán a romániai vadkapitalizmus idején vagyonos vállalkozó és médiacézár. 1989 után a gyanú árnyéka többször is rávetődött, de nem sikerült rábizonyítani, hogy birtokába jutott volna ennek a pénznek.

Dan Voiculescu létrehozta a romániai mezőgazdaság és külkereskedelem egyik legnagyobb cégét, a Grivcót. 2002-ben kezdett el politikával foglalkozni, akkoriban 250-300 millió dollárra becsült vagyonát később két lánya, Camelia és Corina Voiculescu vette át, amely 2009-re már másfélmilliárd euróra szaporodott, ám a válság évei alatt 2013-ra 340 millió euróra zsugorodott.

Dan Voiculescu mindvégig tagadta, hogy együttműködött volna a Securitatéval, a bukaresti táblabíróság azonban 2010-ben jóváhagyta a Securitate Levéltárát Átvilágító Országos Tanács megállapítását, miszerint Félix és Mircea fedőnéven még rokonait is feljelentette Ceauşescu politikai rendőrségén.

Tévé és politikai pályafutás

Dan Voiculescu cége, a röviden Gricvo néven ismert Voiculescu&Társai Ipari Csoport ipari, energetikai mezőgazdasági, kereskedelmi tevékenysége mellett a médiában is érdekelt volt. A Gricvo számos megrendelést kapott közvetlenül az államtól, vagy állami vállalatoktól, mint például az Oltchimtól, több energetikai vállalattól.

Dan Voiculescu 1993 novemberében hozta létre Antena néven ismert tévé-állomásait. Az Antena 1 kezdetben filmekre szakosodott, később azonban egyre inkább rátért a politikai vitákra, és nézettség szempontjából a Pro TV után a második helyre került, főleg Marius Tuca – nagyon gyakran magyarellenes – politikai műsorai miatt.

Az Antena 1 kezdettől fogva Dan Voiculescu érdekeit szolgálta politikai téren is, és a tévé-adó nézettsége miatt jelentéktelen pártja, a jelenleg a Konzervatív Párt névre hallgató Román Humanista Párt több kormánykoalíció tagja lehetett, hiszen megfelelő médiahátteret biztosított az érintett tömörüléseknek. Dan Voiculescu pártjával még Traian Băsescu és szövetségre léptette az általa támogatott pártot – igaz, elismerte, hogy ez „erkölcstelen szövetség” volt.

Jelen pillanatban az Antena 3 tévé-adó Traian Băsescu államfő legnagyobb ellenfele a médiában – Dan Voiculescunak egyébként nem kis szerepe volt az államfői tisztségéből történt kétszeri felfüggesztésében.

Az árulás mestere

A programja szerint a „szocializmus és a kapitalizmus közötti harmadik utat választó” Román Humanista Párt névre hallgató zsebpártot 1992-ben hozta létre. A tömörülés 2000-ben jutott be a parlamentbe, a jelenlegi Szociáldemokrata Párt elődje, a Romániai Társadalmi Demokrácia Pártjának „farvizén”.

Négy évvel későbben Dan Voiculescu elárulta szövetségesét, a helyhatósági választásokon pártja egyedül indult. Médiabirodalma erőteljes támadást indított a Romániai Társadalmi Demokrácia Pártja ellen, amelynek szerepe volt abban, hogy a Román Humanista Párt 6 százalékot ért el, és Bákó élére pedig emberét, Romeo Stavarachét ültette a szociáldemokrata Dumitru Sechelariu helyett.

A siker nyomán Dan Voiculescu igen keményen tárgyalt az őszi parlamenti választások előtt a szociáldemokraták elnökével, Adrian Nastaséval, és sikerült több helyet is megszereznie a szociáldemokraták választási listájának élén. A két párt szövetsége végül is megnyerte a parlamenti választásokat, a humanisták külön frakciót hoztak létre a parlamentben.

Dan Voiculescu hamarosan ismét elárulta a szociáldemokratákat akkor, amikor a Románia elnökévé megválasztott Traian Băsescu felkérésére tagja lett a nemzeti liberálisok és a demokrata liberálisok alkotta DA Szövetségből és az RMDSZ-ből álló kormánykoalíciónak.

A Román Humanista Párt 2005-ben Konzervatív Párttá változtatta nevét. Az alakulat 2011-ben a nemzeti liberálisokkal közösen megalakította a Jobbközép Szövetséget, majd Dan Voiculescu javaslatára ugyanebben az évben létrejött a Szociál-Liberális Szövetség, amelynek a szociáldemokraták, a nemzeti liberálisok és a konzervatívok voltak a tagjai.

Az Antena 3 tévé-adó 2005-ben kezdett sugározni és a Traian Băsescu államfő mellett álló Realitatea hírtévé legfőbb versenytársa lett. Az Antena 3 „fő profilja” Dan Voiculescu ellenfeleinek megbélyegzése volt. Emiatt – Dan Diaconescu tévé-adója mellett – a legtöbb büntetést rótta ki rá az Országos Audiovizuális Tanács. Az Antena 3 az utóbbi időben az igazságszolgáltatás kulcsfiguráit is támadta, emiatt még az Európai Tanács is bírálta 2013-as és 2014-es jelentésében, anélkül azonban, hogy néven nevezte volna a tévéadót. Az Antena 3 adót zsarolással is megvádolták.

Hat év után – ítélet

Az Élelmiszeripari Intézet törvényellenes privatizálása miatti bírósági akció 2008 szeptemberében kezdődött. A vád szerint Dan Voiculescu pártvezetői és köztisztségviselői tisztségét kihasználva jogtalan haszonra tett szert, illetve pénzmosásban vett részt. A dosszié hosszú utat járt be az igazságszolgáltatás különböző szervei között, Dan Voiculescu és ügyvédei kiválóan értettek a per elhúzásához, több tucatnyi határidő szabtak ki.

Az első ítélet végül is tavaly szeptemberben született meg a bukaresti bíróságon, amely 5 évre ítélte Dan Voiculescut, aki viszont a táblabíróságnál fellebbezett. Az újabb per idén márciusban kezdődött, július elsején pedig ítélet született Dan Voiculescu részleges vagyonelkobzásáról. Emellett július 3-án Dan Voiculescu ellen zsarolás ügyében is bírósági eljárás indult, a vádlottnak pedig megtiltották az ország elhagyását. A pert ezt követően gyorsult fel, a mostani, végleges ítélet meghozataláig. 

Kapcsolódók

Kimaradt?