Foggal-körömmel védik korrupt kenyéradójukat az antennások

Mintegy kétezer személy tüntetett vasárnap este a bukaresti elnök hivatalnál Dan Voiculescu bebörtönzése ellen tiltakozva.

A demonstrálók a tíz év szabadságvesztésre ítélt médiamágnás sajtótrösztjéhez tartozó Antena3 hírtelevízió újságíróinak felhívására gyülekeztek a Cotroceni-palotánál. A helyszínválasztás nem véletlen: a csatorna alkalmazottai – élükön Mircea Badeával és Mihai Gâdeával – az államfőt okolják kenyéradójuk bebörtönzéséért.

Az Antena3 szombaton és vasárnap nem tüntetésre, hanem „államellenes sétára” hívta a nézőket az elnöki hivatalhoz, a „sétához” ugyanis nem kell hatósági engedély. A demonstrálók Traian Băsescu lemondását követelték, és többek között az elhíresült „Takarodj ki, te ordináré dög!” szlogent skandálták.

A hírtelevízió folyamatosan az hirdeti, hogy az Antena3-at elkobozták a hatóságok, és így veszélybe került a sajtószabadság Romániában. A valóság az, hogy az adó székhelyét kobozták el a Voiculescura kiszabott ítélet szerint. Az államnak ugyanis valahonnan be kell hajtania azt a 60 millió eurós kárt, amelyet a médiamágnás a bűntársaival együtt a költségvetésnek okozott. Az Antena3 az ingatlant jelenleg is béreli, bérleti szerződésüket pedig az új tulajdonos – vagyis az állam – várhatóan meghosszabbítja.

A hírtelevízió egyértelműen Voiculescu szócsövének bizonyult a bizonyítottan szekus besúgó üzletember hat éve tartó pere alatt. Nem csak államfőt, hanem az ügyészeket, majd a bírákat is folyamatosan támadták. Tevékenységüket még az Európai Bizottság is a jogállamiságot veszélyeztető tényezőként emlegette országjelentésében.

Kapcsolódók

Kimaradt?