Tíz év szabadságvesztésre ítélték Dan Voiculescut

Jogerősen tíz év szabadságvesztésre ítélte pénteken Dan Voiculescut a bukaresti táblabíróság a politikus-üzletember korrupciós perében. A vádlottnak még a pénteki nap folyamán börtönbe kell vonulnia. Voiculescu korábban folyton azt hangoztatta, hogy Traian Băsescu államfő bosszújának az áldozata.

Voiculescut tavaly öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bukaresti törvényszék az Élelmiszeripari Kutatóintézet (ICA) törvénytelen magánosításának ügyében. Fellebbezése a fővárosi táblaíróságra került. Pénteken a bírák tíz évre súlyosbították a büntetését. Abban találták vétkesnek Voiculescut, hogy a piaci árnál 75-ször alacsonyabb áron, törvénytelenül vásárolta meg egy mezőgazdasági kutatóállomás Bukarest melletti, 3,5 hektárnyi telkét, és ezzel 60 millió euróval megkárosította az államot.

 A bíróság ítélete szerint Voiculescu öt évig nem választható politikai tisztségekre, őt és lányait - akik időközben átvették édesapjuktól a cégeket - jelentős kártérítés kifizetésére kötelezte. A perben több állami hivatalnokot is börtönbüntetésre ítéltek, akik részt vettek a törvénytelen privatizációban. Az elítéltek között van Sorin Pantiș volt távközlési miniszter, akire hét év szabadságvesztést róttak.   

FRISSÍTÉS: Dan Voiculescu péntek délután feladta magát a rendőrségen, a sajtónak nem nyilatkozott. A közvetve a tulajdonában lévő sajtótröszt televíziói, élükön az Antena3-mal előzmény nélküli módon támadták a hazai igazsságszolgáltatást. A leggyakrabban hangoztatott vád az volt, hogy az üzletember elleni ítéletet politikai ellenfele, Traian Băsescu államfő diktálta, és célja a médiabirodalom újságíróinak elhallgattatása.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) pénzmosás gyanújával emelt vádat a Konzervatív Párt (PC) alapítója ellen 2008 decemberében. A nyomozók szerint Voiculescu több mint 60 millió eurós kárt okozott az intézmény magánosításával. A politikus végig tagadta a vádakat, azt állítva, hogy nem volt befolyása a privatizációs tárgyalásokba. Dan Voiculescu közel négy hektáros területet vásárolt az intézettől, a piaci árnál hetvenötször olcsóbban. A bűnvádi dosszié szerint az intézet privatizációja egyedül Voiculescu cégének hozott hasznot. 

A vádirat szerint Dan Voiculescu a kutatóintézet igazgatótanácsának tagjaként az államtól kapott felhatalmazás nélkül beleegyezett az ICA privatizálásába, az épületek, a hozzájuk tartozó földek részvényeinek árát pedig a valós piaci ár közel 95-szörösére csökkentették. Így a részvénycsomag 104 730 euróért jutott Dan Voiculescu birtokába, holott annak valós ára 7,9 millió euró volt. A „versenytárgyaláson" kizárólag Voiculescu cége, a Grivco Rt. vett részt. 

Menekült az ítélet elől

A büntetőjogi per alatt Dan Voiculescu kétszer is lemondott szenátori mandátumáról. Utoljára ez év januárjában, miután kiderült, hogy a legfelső bíróságon zajló perének következő tárgyalását április 25-ről előrehozták január 31-ére. Ráadásul arról is értesült, hogy perében ugyanaz a háromtagú ítélőtanács mond majd ítéletet, amely tavaly Adrian Năstase volt kormányfőt két évre börtönbe küldte. 

Kapcsolódók

Kimaradt?