Tíz év börtönt kértek az ügyészek Dan Voiculescura

Tíz év szabadságvesztésről szóló ítéletet kértek Dan Voiculescura az ügyészek a politikus-üzletember korrupciós perének keddi – vélhetően utolsó – tárgyalásán. A vádlott akár már az éjjel megtudhatja, hogy börtönbe kell-e vonulnia.

FRISSÍTÉS: Ítéletet csak csütörtök után hirdetnek a perben.

Voiculescut tavaly öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bukaresti törvényszék az Élelmiszeripari Kutatóintézet (ICA) törvénytelen magánosításának ügyében. Fellebbezése a legfelsőbb bíróságra került. A keddi tárgyaláson elhangzottak az utolsó vád- és védbeszédek. Voiculescu ügyvédei mindent megtettek annak érdekében, hogy kitolják az ítélethozatal időponját, ám nem jártak sikerrel. A tárgyalás kedd este még tartott.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) pénzmosás gyanújával emelt vádat a Konzervatív Párt (PC) alapítója ellen 2008 decemberében. A nyomozók szerint Voiculescu több mint 60 millió eurós kárt okozott az intézmény magánosításával. A politikus végig tagadta a vádakat, azt állítva, hogy nem volt befolyása a privatizációs tárgyalásokba. Dan Voiculescu közel négy hektáros területet vásárolt az intézettől, a piaci árnál hetvenötször olcsóbban. A bűnvádi dosszié szerint az intézet privatizációja egyedül Voiculescu cégének hozott hasznot. 

A vádirat szerint Dan Voiculescu a kutatóintézet igazgatótanácsának tagjaként az államtól kapott felhatalmazás nélkül beleegyezett az ICA privatizálásába, az épületek, a hozzájuk tartozó földek részvényeinek árát pedig a valós piaci ár közel 95-szörösére csökkentették. Így a részvénycsomag 104 730 euróért jutott Dan Voiculescu birtokába, holott annak valós ára 7,9 millió euró volt. A „versenytárgyaláson" kizárólag Voiculescu cége, a Grivco Rt. vett részt. 

Kapcsolódók

Kimaradt?