Öt év börtönbüntetésre ítélték Dan Voiculescut

Öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bukaresti törvényszék Dan Voiculescut az Élelmiszeripari Kutatóintézet (ICA) törvénytelen magánosításának ügyében. Az ítélet nem jogerős.

A korrupcióellenes ógyészség (DNA) pénzmosás gyanújával emelt vádat a Konzervatív Párt (PC) alapítója ellen 2008 decemberében. A nyomozók szerint Voiculescu több mint 60 millió eurós kárt okozott az intézmény magánosításával. A politikus végig tagadta a vádakat, azt állítva, hogy nem volt befolyása a privatizációs tárgyalásokba.

Dan Voiculescu közel négy hektáros területet vásárolt az intézettől, a piaci árnál hetvenötször olcsóbban. A bűnvádi dosszié szerint az intézet privatizációja egyedül Voiculescu cégének hozott hasznot.

A vádirat szerint Dan Voiculescu a kutatóintézet igazgatótanácsának tagjaként az államtól kapott felhatalmazás nélkül beleegyezett az ICA privatizálásába, az épületek, a hozzájuk tartozó földek részvényeinek árát pedig a valós piaci ár közel 95-szörösére csökkentették. Így a részvénycsomag 104 730 euróért jutott Dan Voiculescu birtokába, holott annak valós ára 7,9 millió euró volt. A „versenytárgyaláson" kizárólag Voiculescu cége, a Grivco Rt. vett részt.

A büntetőjogi per alatt Dan Voiculescu kétszer is lemondott szenátori mandátumáról. Utoljára ez év januárjában, miután kiderült, hogy a legfelső bíróságon zajló perének következő tárgyalását április 25-ről előrehozták január 31-ére. Ráadásul arról is értesült, hogy perében ugyanaz a háromtagú ítélőtanács mond majd ítéletet, amely tavaly Adrian Năstase volt kormányfőt két évre börtönbe küldte. Lemondásával azonban csak időt nyer, mivel már nem volt tagja a parlamentnek, pere a bukaresti törvényszékre került.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?