Hetven évig befalazott Horthy-falfestmény került elő Kecskeméten

Még a kommunizmus évei alatt festették le azt a falfestményt a Kecskeméti Városháza dísztermében, amely Horthy Miklós kormányzó 1920. februári kecskeméti látogatását örökítette meg.

A Kecskeméti Városháza dísztermének falára 1944-ben festették azt a falfestményt, amely Horthy Miklós kormányzó 1920-as látogatását örökítette meg. A festményen Horthynak gyerekek nyújtanak át virágcsokrot és kenyeret, miközben a városháza bejáratánál a helyi méltóságok állnak.

A freskó elkészítéséről még 1938-ban döntött a kecskeméti városvezetés, a kép elkészítésével Pándy Lajost, a Szentendrei Művésztelep alapító tagját kérték fel. A kép színeinek illeszkednie kellett Székely Bertalan seccoinak színeihez és a terem összhangjához is, a festő vázlatait pedig a városvezetésnek kellett láttamoznia.

1944 októberében már biztosan kész volt a kép, 1945 után elbeszélések szerint pedig először letakarták, majd lefestették, egyelőre nem tudni, mikor - írja a Bács-Kiskun megyei online lap, a Baon.hu, amely felidézi, Juharos Imréné Molnár Piroska, a Történelmi Vitézi Rend korábbi megyei székkapitánya kutatta fel a freskó történetét 2010-ben, de az akkori városvezetés pénz hiányában nem állt neki a felkutatásának. 

A díszterem festését idén a beázások során keletkezett elszíneződések miatt kezdték el felújítani, enneks orán került elő a Horthy-kép is. A Baon.hu úgy tudja, kartonozás közben az egyik munkás felsértette az oldalfal festését, ennek kijavításakor észlelték, hogy kép van alatta.

Kimaradt?