Díjazással bővíti Gyermekgyógyító programját a MOL Románia

A MOL Románia 300 ezer lejt juttat a fogyatékkal élő, krónikus betegségben szenvedő vagy súlyos betegségből lábadozó gyerekek és fiatalok megsegítésére. A mostanáig közel 1,2 millió lejjel támogatott projektek 6600 gyermek számára nyújtottak segítséget, az idén alapított MOL Gyermekgyógyító Díj a legsikeresebben megvalósított projektet jutalmazza.

Legkevesebb tizenöt projektet támogatnak jövőre

„Úgy hisszük, hogy a vállalkozás és a közösség fejlesztése csakis együtt történhet. Ez a program sok fiatal és sok család életébe hozott kedvező változást”- mondta el Daradics Kinga, a MOL Románia ügyvezető igazgatója szerdán Craiován, majd hozzátette, a vállalat határozott álláspontja a további támogatás és fejlesztés, ezért is alapították a MOL Gyermekgyógyító Díjat, amellyel a legsikeresebben megvalósított projektet jutalmazzák.

A MOL Gyermekgyógyító Program keretében egy nonprofit egyesület legtöbb 20 ezer lej támogatást nyerhet, amelyet 2013. december 15. és 2014. augusztus 31. között magvalósítandó projektre fordíthat. A pályázatok leadási határideje 2013. november 9. A program keretösszege 300 ezer lej.

A díjat elnyerő szervezet a következő pályázati évben a lehetséges legnagyobb támogatásban – 20 ezer lejben részesül, képviselője pedig a zsűri tagjaként részt vesz a benyújtott pályázatok elbírálásában.

A Gyermekgyógyító program 2013. évi meghirdetésére Craiován került sor, az Olténiai Múzeum konferenciatermében szervezett rendezvény keretében, ahol a tavalyi kiíráson támogatott szervezetek bemutatták megvalósított projektjeiket és az elért eredményeket.

A korábbi években nyertes projektek közül ismertek közé tartozik a nagyenyedi Hip-Tep lovasterápia, a Little People Egyesület Bátor Oroszlánja, amely a gyermekonkológiai központokba beutalt fiatalok és gyermekek nagy segítője, a Pașcani Speciális Iskolában létrehozott fazekasműhely és multiszenzoriális kabinet, valamint a gyógytáborok. Valamennyi keretében új gyógymódokat alkalmaztak és fejlesztettek a sajátos igényű beteg gyermekek számára.

„Alkalmam volt megfigyelni a MOL Gyermekgyógyító Program keretében nyertes pályázatok többségének megvalósulását, a munkában résztvevő szakemberek magasfokú hozzáértését és áldozatkészségét. Ezek a projektek jelentős hatással voltak az érintett gyermekek és családok életére, és hiszem, hogy a jó példa a továbbiakban is hat”, mondta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

A tavalyi nyertes projektek beszámolóiból

A Craiova Kulturális Egyesület bemutatta A hallássérült gyermekek kommunikációs készségfejlesztése és pszicho-szociális rehabilitációja fotóterápia segítségével című pályázatát, amelyet a Beethoven Speciális Szakközépiskola tanulói közreműködésével valósított meg. A résztvevő tíz hallássérült diák a projekt lezárásaként sikeres fotókiállítást rendezett a Dolj Megyei Tanfelügyelőség székhelyén.

A Little People Egyesület Bátor Oroszlánja már 2011-ben is nyertes volt. Az idén a „Mesék világában a Bátor Oroszlánnal” pályázatban együttműködő önkéntesek drámaterápiás és gyógyászati eljárásokhoz kapcsolódó játékterápiás módszereket alkalmazva segítettek a betegség elviselésében 250 gyereket és fiatalt a hazai és moldáviai gyermekonkológiai központokban.

A Pașcani Speciális Iskola újabb eredményről számolt be azt követően, hogy az előző évben létrehozott fazekasműhelyt nagyobb helyiségbe költöztették és az ott zajló tevékenységet Speciális Művészek elnevezéssel a tananyagba foglalták. Ebben az évben Iași megye első multiszenzoriális kabinetjét szerelték fel, amely különleges terápiás lehetőségeket biztosít az iskola 145 súlyosan és halmozottan sérült diákja számára. Jelenleg az iskola legnagyobb érdeklődéssel övezett tanterme és egyben ötletforrás a megye hasonló iskoláiban dolgozó szakemberek számára.

A Hip-Tep Egyesület jelentős eredményeket ért el lovasterápiás tevékenységével több olyan gyermek esetében, akit korábban súlyos fogyatékosság miatt nem fogadtak az óvodában. A megvalósított pályázat keretében 15 fogyatékos gyermek 10 hónapon át hetente részesült ingyenes lovasterápiás kezelésben.

A Yuppi és Bóbita gyógytáborok mintegy 100 fiatalkori cukorbeteg vagy elhízott és túlsúlyos résztvevőjének sikerült újra felfedeznie saját erőforrásait, túllépnie a betegség sajátos felfogásából származó korlátozottságot. A Romániában újnak számító szabadtéri gyakorlati terápia alkalmazásában 40 önkéntes segítette a Yuppi tábor ugyanannyi résztvevőjét.

A gyergyószentmiklósi Hóvirág és a bukaresti Down egyesületek táncterápiás tevékenységein résztvevő 52 gyermek nem csupán fizikai gyakorlatokat végzett, hanem jó emberi kapcsolatokat alakíthatott ki a tevékenységben segítő önkéntesekkel és egészséges gyermekekkel.

A Minte Forte és Elfi egyesület 35 gyermek számára szervezett kutyaterápiás foglalkozást a résztvevő gyermekek érzelmi önkontrolljának fejlesztésére, kommunikációs adottságaik javítására, önbecsülésük növelésére és pozitív viszonyulásuk elősegítésére.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?