Élmények, inzulin, Csodaország – Véget ért a Yuppi Tábor

„Ennyi jó ember egy helyen, nem is hiszem el!”, „Majd jelentkezem én is önkéntesnek!”, „Nem akarok innen elmenni...” Csak úgy röpködtek a levegőben a kedvesebbnél kedvesebb mondatok, miközben az utolsó búcsúzásokkal végetért a cukorbeteg tinédzsereknek szervezett Yuppi Tábor.

Mint a szervezők fogalmaznak, nem akármilyen nyári táborról volt szó, noha az összetevők egyszerűek: csupán táborozók, táboroztató önkéntesek, izgalmas programok kellenek hozzá. „És szükséges egy kis inzulin, egy remek dokicsapat, amelynek tagjai otthon felejtik a fehér köpenyt, és kell egy évnyi, minden részletre kiterjedő szervezői munka” – meséli László Zsuzsa, táborvezető.

A Yuppi Tábort olyan tinédzsereknek szervezik, akik 1-es típusú diabéteszben szenvednek. A betegség kezelése majdnem kizárólag inzulinnal és sok-sok tudatossággal történik. A diabéteszes gyerek egész életében saját maga adagolja naponta legalább háromszor az inzulint (tűvel), figyel a bevitt szénhidrátmennyiségre és a testmozgására. A betegség Romániában mintegy 20 ezer gyereket és fiatalt érint, és egyelőre nem gyógyítható.

A Yuppi Táborban a gyerekek íjászkodtak, falat másztak, zenéltek, lovagoltak, képregényt készítettek vagy fülbevalókat varrtak, számtalan olyan programon vehettek részt, amin a mindennapi életükben – betegségükből adódóan – nem mertek, vagy nem is engedtek nekik. A programok mellett a táborban ötszöri cukormérés történt, és a táborozók biztonságára a dokimanók csapata figyelt.

A Yuppi Tábor módszere az élményterápia, amely által az itt szerzett tapasztalatokkal felbatyuzva a kamaszok úgy mehettek haza, hogy otthon maguk döbbenhettek rá: saját határaikat nem a betegségük szabja meg, nem is túlságosan féltő környezetük, hanem csakis ők... maguknak. Ezt pedig rengeteg kihívással és sikerélmények biztosításával, folyamatos ösztönzéssel lehet elérni. 

„A Yuppi Tábor olyan, mint egy tündérmese a cukorbeteg számára. Felfedeztem magamról, hogy túl tudom lépni a határaimat” – mondta egyik kislány a tábor utolsó napján.

A Yuppi Tábort teljes mértékben önkéntesek szervezik, és minden résztvevőnek ingyenes.  A tábor idei megvalósítását sok kis apró adományból, az Ifjúsági és Sport Minisztérium, valamint a Közösségért Alapítvány és a Mol Gyermekgyógyító Program támogatásával szervezték meg. 

Kapcsolódók

Kimaradt?