Kiképezték a manókat a Yuppi élményzuhatagára

A Yuppi Tábor az egyetlen olyan élményterápiás tábor Romániában, amit cukorbeteg kamaszoknak szerveznek – idén nyáron Mezősályiban augusztus 8–18. között. A tábor teljes mértékben önkéntesek munkájából épül fel, az egyesületnek egyetlen fizetett alkalmazottja sincs, és a bejelentkező gyerekeknek a részvétel mégis ingyenes.

Idén ismét kétnyelvű lesz a tábor: úgy magyar, mint román kamaszokat várnak az íjászkodás, színjátszás, falmászás, megannyi mókás próbatétel izgalmai, idén evezés is lesz a kínálatban.

A tábor modellje a Serious Fun Children’s Network nemzetközi táborszövetség keretein belül terjedt el, és krónikus beteg gyerekek táboroztatásán keresztül valósul meg. A nemrégiben elhunyt Paul Newman 20 évvel ezelőtt álmodta meg és hozta létre a tábort Amerikában, ez lett az alapja annak a nemzetközi táborszövetségnek, amely világszerte tömöríti a súlyos beteg gyerekeknek élményterápiás táborokat kínáló szervezeteket. A szövetség tagjai világszerte 32 országból fogadnak több mint 40 különböző krónikus betegség (leukémia, asztma, AIDS, szívbeteg, cukorbetegség, daganat, égési sérülés stb.) egyikében szenvedő gyereket. A táborok eddig több mint 135 ezer súlyos beteg gyereket fogadott, a részvétel a gyerekek és hozzátartozóik számára minden esetben ingyenes.

A táborban várhatóan 40 cukorbeteg fiatal vesz részt és ugyanennyi önkéntes. Az önkéntesek, vagy ahogyan a táborban hívják őket, a „manók” egész hétvégés tréningen – VígEnden – vettek részt, hogy kellőképpen felkészülhessenek a kalandosnak ígérkező foglalkozásokra a kamaszokkal.

A Menőmanók napközben különböző izgalmas tevékenységeket vezetnek, esténként pedig színes meglepetésekkel rukkolnak elő; a Házimanók pótanyukák/apukákként kísérnek egész nap egy adott gyerekcsoportot, játszanak, beszélgetnek velük, lelkesítik őket. A Dokimanók fehér köpenyüket otthonhagyó orvosok, nővérek, dietetikusok, akik szintén bekapcsolódnak a programokba, ugyanakkor elsődleges feladatuk a tábor egészségügyi biztonságára vigyázni. Idén már nem, de jövőben újra jelentkezhet önkéntesnek bárki (21 év fölött), aki figyelmes és odaadó, kreatív és játékos manóként szeretné hozzásegíteni a diabéteszes kamaszokat örömös sikerélményekhez.

A VígEnden a csoportokra osztott önkéntesek megbeszéléseket tartottak a tevékenységekről, az esetleges nehézségekről, a szabályokról. A manók fontos információkat kaptak az élményterápiás rekreációról, a diabéteszről, a cukormérésről, ugyanakkor bizalomjátékokat is kipróbáltak, hogy csapattá válva indulhassanak a táborba. Imecs-Magdó Eszter harmadszor lesz manó: „ugyanaz a tábor is minden alkalommal más tud lenni, kíváncsi vagyok, milyen lesz most; mindig jó részese lenni a gyerekek sikerélményeinek, osztozni az örömeikben. Felelősségteljes, de nagyon jó dolog manónak lenni” - mondta a maszol.ro-nak.

Az alaposan megtervezett programok célja a gyerekek önbizalmának növelése, önmagukba vetett hitük megerősítése, saját maguk elfogadásának elősegítése, ezáltal elsősorban lelki gyógyulásuk támogatása, amely elindíthatja a fizikai megerősödést is.

A Yuppi Tábor a Közösségért Alapitvány, a MOL Gyermekgyógyitó Program, az Eli Lilly SRL és a Departamentul pentru Relatii Interetnice támogatásával valósul meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?