Ezt gyógyítják ingyen a hazai egészségügyben

Valamennyi román állampolgár számára ingyenes lesz az egészségügyi szolgáltatások alapcsomagja a szerdán közvitára bocsátott tervezet szerint, függetlenül attól, hogy fizetett-e biztosítást vagy sem. Ezt kedden jelentette be Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter. A 2014. januárjától érvénybe lépő új rendszernek három pillére lesz: az alapcsomag, az országos egészségügyi csomagok, illetve a magánbiztosítók által fizetett szolgáltatások.

Alapcsomag és privát csomag

Az alapcsomag szolgáltatásai mindenki számára ingyenesen szavatoltak, és a betegségmegelőzést, illetve a sürgősségi ellátást biztosítják, ennek anyagi fedezetét az egészségügyi minisztérium állja.  Az országos egészségügyi csomagok szolgáltatásai időszakonként egészítik ki az alapcsomagban foglalt szolgáltatásokat, kiterjednek olyan betegségek ingyenes megelőzésére, illetve kezelésére, amelyek nem szerepelnek az alapcsomagban. Ezek is ingyenesek lesznek mindenki számára, függetlenül attól, hogy fizet-e járulékot a beteg vagy nem.

Az időszakos csomagok bizonyos pénzügyi keretek között működnek majd, amelyet hazai, uniós vagy kereskedelmi finanszírozóktól származó alapokból biztosítanak. A harmadik pillér a magánbiztosítók által fizetett szolgáltatások, ezek módszertanát még nem dolgozta ki a minisztérium, de vélhetően bármi belefoglaltatik, ami az előző két pillérből kimaradt.

Ezek az ingyenes kivizsgálások

A rendelőintézetekben (poliklinikán) mintegy 82 szűrést és kivizsgálást lehet majd ingyenesen elvégezni, valamint az ortopédiai beavatkozások nagy részét, illetve az országos onkológiai program keretében a rákbetegek időszakos – kéthavonkénti - ellenőrzését. A képi tükrözésekkel történő kivizsgálások: röntgen, CT, MR a diagnózis súlyosságának függvényében érhetők el ingyenesen.  

Az alapcsomag szerint évi négy alkalommal jogosult bárki ingyenes kivizsgálásra rendelőintézetekben. Továbbá ingyen elvégezhetők az alapvető vérvizsgálatok és a belgyógyászati tükrözések (endoszkópiás kivizsgálások). Ugyancsak az alapcsomag kötelezi a családorvosokat arra, hogy 18 éves korukig minden évben általános orvosi vizsgálatra hívják a gyerekeket. Viszont kimarad az alapcsomagból egyes krónikus betegségek kórházi kezelése, mint például a gyomorfekély, a kettes típusú diabétesz (cukorbetegség) vagy a hepatitisz (sárgaság), tüdőgyulladás.

A betegfelmérés és betegségmegelőzés területén az állam valamennyi állapotos nőt nyilvántartásba vesz a terhesség első harmadában, és a terhesség idején, illetve a szülést követő további egy hónapban összesen 8 ingyenes vizsgálatot biztosít az anyuka számára, illetve a terhesség ideje alatt felmerülő vizsgálatok és kezelések ingyenes elvégzését.

Az onkológiai kivizsgálásokra, különös tekintettel a méhnyak és a bélrendszer tükrözésére nagy figyelmet fordítanak majd, hiszen ez az a két rákbetegség, ami a leggyakrabban pusztít Romániában, és amely korai felfedezés esetén teljes mértékben gyógyítható. A tuberkulózis korai felfedezésére és kezelésére is nagyobb hangsúlyt fektet az új alapcsomag, a TBC okozta halálesetek ugyanis első helyre helyezik Romániát az európai államok között.

Az alapcsomag kitér a palliatív (végstádiumú betegek) gondozásra, illetve az elmebetegek rendszeres otthoni látogatására is, amelyek jelenleg Romániában szinte egyáltalán nem működnek.

Többször találkozunk majd a háziorvosunkkal

A családorvosnak kötelező feladatai lesznek 2014 januárjától, ugyanis bevezetik az évi általános kivizsgálásokat. A 4 és 18 év közöttiek esetében évente egyszer köteles a háziorvos megvizsgálni tetőtől talpig a gyereket, háromévente egyszer a 18 és 39 év közötti személyeket, 40 év fölött pedig évente háromszor kell behívnia általános kivizsgálásra a pácienseket. A krónikus betegségekben szenvedőket előbb évi 3-4 alkalommal, majd a továbbiakban évi 1-2 alkalommal meg kell vizsgálni.

Így a keringési betegségekben szenvedők, cukorbetegek, tüdőbetegek, depresszióban vagy pánikbetegségben szenvedők gyakrabban találkoznak majd a háziorvosukkal, mint korábban. A családorvosok által kibocsátott dokumentumokért – egészségi állapot igazolása, betegszabadságot igazoló lap, vény, felmentések - nem kell majd fizetni.

Vége a kórházi „üdülésnek”

Eugen Nicolăescu szerint Romániában divatossá vált a „kórházi üdülés” jelensége, és sokszor teljesen értelmetlenül utalnak be pácienseket hosszú időre a kórházakba, ennek szeretne a mostani tervezet véget vetni.

Ezért a minisztérium összeállította annak a 300 diagnózisnak a listáját, amely nem igényel hosszú távú kórházi kezelést. Kórházi kezelésre, ellátásra természetesen továbbra is lesz lehetőség, ám a legtöbb esetben napi beutalóval, amelynek időtartama nem haladhatja meg a 12 órát és kizárólag szakorvosi kivizsgálásra, illetve kezelésre vonatkozik. Amint a kivizsgálás vagy kezelés lejárt, a betegnek el kell hagynia a kórházat. A Hotnews szerint számos olyan, enyhének minősülő betegség is szerepel a listán, amelyek a mai törvény értelmében jelentős bevételt hoznak a kórházaknak. Ilyenek a túlsúlyosság, krónikus fejfájás, viselkedésproblémák, a különböző nyálkahártya-gyulladások, asztma, csontritkulás.

Mindezeket és még további közel 300 betegséget ezentúl csak a járóbeteg-rendelőkben fogják kezelni. Emiatt az egészségügyi minisztériumnak nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a járóbeteg-rendelők fejlesztésére, a személyzetszám növelésére. Az alapcsomag évi négy kivizsgálást szavatol a betegség krónikus fázisában, további két vizsgálatot az akkut állapotban.

 

Kimaradt?