Új alapokra helyeznék az orvosok bérezését

2800 lejtől kezdődő fizetést kaphatnak a költségvetési intézményekben dolgozó orvosok, ha sikerül erről megegyezniük az egészségügyi minisztérium képviselőivel. Az ezen a héten kezdődő tárgyalássorozatnak a bérezési rendszer átalakítása mellett a közkórházak jogállásáról és az orvosi műhibákról szóló törvény lesz a témája – tudta meg a HotNews.

Az orvosok új bérezési törvénye az egészségügyi szakembereket három kategóriába sorolná. Az első kategóriába tartozna az az orvos, aki kizárólag közkórházban dolgozik. Havi alapfizetése 2800 lej lenne, az intézményben töltött évek száma szerinti hűségpótlékkal megtoldva. Emellett az illető orvos az állami kórházba befektetheti saját páciensét is. A "magánágyakból" származó  jövedelem 70 százaléka az orvost illetné meg, 20 százalék a kiegészítő személyzet tagjai között oszlana szét, 10 százalék pedig a kórház büdzséjébe kerülne. Mindezt összeadva az orvos fizetése havi 1000 és 2000 euró között mozogna.

A magánrendelőt is működtető és közkórházban is dolgozó orvos a kórháztó csak a 2800 lejes alapbér felét kapná meg, fél munkaidős alkalmazásban. Számára tilos lesz ugyanazt a pácienst az állami kórházban is és saját vállalkozásában is kezelni. A minisztérium nyomkövető rendszert ígér, amely kizárja a lehetséges visszaéléseket. Egyik lehetséges módszer erre az elektronikus egészségügyi kártya bevezetése, ám a magánkórházakban nem veszik figyelembe az állami, kötelező egészségügyi biztosítást, így a páciens "nem hagy nyomot".

A harmadik kategória a nagy pacientúrával rendelkező sztárorvosoké, akik a kórházmenedzserrel folytathatnak bértárgyalást. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, a közkórházak menedzsereinek szabadkezet kell biztosítani, ugyanolyan jogkörrel kell rendelkezniük, mint a magánkórházak igazgatóinak. Éppen ezért a minisztérium azt fontolgatja, hogy kiiktassák a közkórházakat az államilag finanszírozott intézmények sorából. Ilyenformán a megyei sürgősségi kórházak és további mintegy 53 stratégiai kórház autonóm közkórház besorolást kap, amelyet egy erre a célra létrehozott igazgatótanácsnak kell működtetnie. A testületben minisztériumi alkalmazottak, a civil társadalom képviselői, a helyi tanács képviselői, páciensek, valamint orvosi egyetemek képviselői kapnak helyet.  

A többi közkórház jogállása megváltozik, alapítványként vagy részvénytársaságként működhet tovább, amelynek egyetlen részvényese a helyi hatóságok által képviselt román állam lesz.

A rezidens orvosok fizetése még mindig kérdéses, ugyanis egyelőre egy erre a célra létrehozott ösztöndíjalapból növelnék a bérüket – ám az ehhez szükséges 40 millió euró hiányzik az egészségügyi minisztérium költségvetéséből, és nem is tudják, hogy honnan lehetne előteremteni ezt az összeget.

A fentiek értelmében mégsem kompetencia alapján fizetnék az orvosokat, ahogyan azt Eugen Nicolăescu miniszter több ízben említette, hanem a kórházak besorolása döntené el a fizetésüket. A fizetés számszerűen nem haladja meg majd az 1200 eurót, a jutalékok és pótlékok mértéke pedig kizárólag a kormánytól függ, azaz attó, hogy mekkora összeget különít el 2014-ben az egészségügy számára – összegez a Hotnews.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?