Helyi termelők szállták meg Kolozsvár belvárosát

38. alkalommal szervezték meg a hét végén Kolozsváron a Bejön a vidék vásárt.

A kolozsvári Fogoly utca minden hónapban két napra megtelik élettel: mindenhol színes standok, megtömve friss zöldséggel, gyümölccsel, sajttal, mézzel, süteménnyel és sokféle kézműves termékkel. Nem lehet úgy elsétálni arra, hogy meg ne kívánj valamit, a termelők pedig segítőkészen ajánlgatnak, és mesélnek, hogy mi merre termett, honnan hozták az árut, és hogyan dolgozták azt fel.

Lengyel Enikő Detrehemtelepről érkezett a vásárra, sokféle termékkel: hozott savanyúságokat, befőtteket, zakuszkát, zöldséget, gyümölcsöt, gyümölcslevet, és ezt mind ő maga termesztette, illetve főzte be otthon, a konyhájában. A mostani vásárra 200 üveg zakuszkával érkezett, amiből az első nap 80-at sikerült is eladni.

Már megvannak a saját kliensei, akiknek házhoz is szállít termékeket Kolozsváron. Nagyon nagy segítség számára ez a vásár, mivel otthon nem tudja eladni az árut, a nagyobb városokba behozva, tudja értékesíteni azt. Más vásárokra is szokott járni, például Nagyenyedre, oda nagyobb tételben is visz árut.

És hogy miért foglalkozik ezzel? Mert nagyon szereti ezt csinálni, ezt tanulta a szüleitől, nagyszüleitől. Van földjük, amit használni szeretnének, hogy ne álljon megműveletlenül, ezért, ha már megtermelték az árut, akkor fel is dolgozzák azt és értékesítik utána. Szerinte meg lehet élni ebből, csak nagyon sok munkával és rengeteg ambícióval, mivel folyton újabb kihívások jönnek. Ők általában biotermékek árulnak, amelyek nincsenek permetezve, így egészségesebbek. Lengyel Enikő azt is elmondta, hogy úgy látja, a fiatalokat is érdekli ez a munka, nekik is van két gyerekünk, akik Kolozsváron laknak, de ahogy egy kis szabadidejük kerül, kimennek és segítenek a szülőknek, és látja, hogy élvezik csinálni.

Játékok pamutból

A vásár legújabb érdekessége egy olyan vállalkozás volt, ahol gyerekeknek készített pamut játékokat és kézzel készített babaszoba dekorációkat lehetett venni. Az ötlet kitalálója Király Emőke, aki vállalkozását pont a koronavírus kezdete előtt indította be, ahogy ő fogalmazott, nem a legjobbkor. Előtte csak egy vásáron vett részt, akkor is, most is azt tapasztalta, hogy nyitottak az emberek ezekre a termékekre. Korábban ismerőseinek készített ajándékba hasonló termékeket, és nagyon jó visszajelzéseket kapott, ezért úgy gondolta, hogy belefog a vállalkozásba.

„Nekem az a célom a termékeimmel, hogy egy alternatívát kínáljak a műanyag játékok helyett, és úgy gondolom, hogy például a babáimnak van személyiségük, vagy, hogy van egy plusz bennük, amit én teszek beléjük, azzal, hogy kézzel készítem őket, egyenként” – mesélte Király Emőke, hozzátéve, hogy reméli, így kedvesebb lehet ez a játék a gyereknek, mint egy tucattermék, egy ezredik baba a boltból.  

Mint elmondta, nem az a célja, hogy felvegye a versenyt a nagy játékboltokkal, hanem hogy valami mást tegyen az asztalra. A játékok pamutból készülnek és hipoallergén anyaggal vannak kitömve, hogy egészen pici kortól oda lehessen adni a kisbabáknak.

A Bejön a vidék elnevezésű kézművesvásár 2016-ban indult, és négy éve minden hónapban két napot tart, általában hétvégén. Óriási volt az igény a gazdák részéről egy ilyen rendezvényre, és úgy tűnik, évről-évre egyre népszerűbb, egyre többféle termékkel érkeznek az eladók, és a kolozsváriak is egyre szívesebben vásárolnak náluk.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?