Női RMDSZ-jelöltek számoltak be terveikről Nagyváradon

A Bihar megyei RMDSZ három jelöltjével tartott ma közös sajtótájékoztatót Biró Rozália képviselő, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke csütörtökön Nagyváradon.

A maga területén mindhárom hölgy bizonyított már, így eddigi teljesítményük alapján kérik a választók bizalmát, mondta Biró Rozália, aki hangsúlyozta: szükség van a női politikusokra mind a helyi, mind az országos döntéshozói testületekben.

A jelöltek közül elsőként a megyei önkormányzatban újabb mandátumért induló Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes, az RMDSZ Nőszervezet Bihar megyei elnöke, másodikként a bihari RMDSZ egyetlen női, vámoslázi polgármesterjelöltje, Diós Emőke, harmadikként pedig az újabb nagyváradi mandátumért induló Pető Dalma, a váradi RMDSZ-nőszervezet kommunikációért felelős ügyvezető alelnöke beszélt.

Kéry Hajnal elmondta, hogy jelenleg egy női polgármestere és 49 önkormányzati képviselője van az RMDSZ-nek Bihar megyében, a helyhatósági választáson most összesen 203 hölgy indul, a jelöltek 24 százaléka nő remélhetőleg arányuknak megfelelően szereznek majd tisztségeket is.

Az oktatás kihívásaira is válaszolnának

A gyermekek a járvány kitörése, vagyis március óta nem jártak iskolába, az online oktatás hatalmas kihívások elé állította a gyermekeket, szülőket és pedagógusokat egyaránt – mondta a helyettes főtanfelügyelő, aki beszélt a gyermekeket sújtó eszközhiányról.

Mint mondta, minden gyermeknek kellene legyen saját táblagépe, amellyel bekapcsolódhat az online oktatásba. A pedagógusoknak képzésekre, illetve segédanyagokra lenne szükségük, ezek sem igazán voltak, vannak. Biharban például oktatófilmeket készítetek ezek pótlására. A tantermek felszerelésére is szükség lenne, de az oktatás elsődleges helye az iskolában van.

Egy tehetséggondozó központra is szükség lenne a térségben, ennek szerepét a gyermekpaloták láthatnák el (Nagyváradon, Nagyszalontán, Margittán és Belényesben), ha azok a megyei önkormányzat fenntartásába kerülhetnének.

A hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatására is szükség van, ezt délutáni oktatással lehetne megoldani. A speciális oktatási igényű gyermekek számára öt évvel ezelőtt létrehozott Bonitas Magyar Speciális Oktatási Központ folyamatosan fejlődik, jelenleg Nagyszalontán, Érmihályfalván és Nagyváradon vannak osztályai.

A Bonitas a speciális oktatási hálózat 18-19 százalékát fedi le, szemben az egykori tíz százalékkal, azonban ezen a téren is el kell érni a számarányunknak megfelelő 24 százalékot, mondta Kéry Hajnal, aki egy legalább 200-300 férőhelyes korszerű bentlakás építésének fontosságát is hangsúlyozta.

Jó példa a hazatérő, tenni akaró fiatalra

Diós Emőke Vámoslázon szállt versenybe a polgármesteri tisztségért. Róla Biró Rozália elmondta, ő a példa rá, hogy a fiatalok hazatérnek külföldről. A polgármesterjelölt elmondta: szülőfalujába, Micskére tért haza, miután a debreceni klinikán dolgozott, emberekkel foglalkozott.

Ott megtanulta mennyire fontos a kommunikáció, az empátia és a tisztelet. Tervei közül például egy idősotthon létesítését, az otthonápolási szolgálat kialakítását említette. A fiataloknak földterületet juttatna, hogy megkönnyítse a családalapítást, és olyan feltételeket teremtene a községben, amelyekkel vonzaná munkahelyeket is teremtő befektetőket.

Pető Dalma, ahogy eddig, ezután is „ügyképviseletet” szeretne folytatni, s ez alkalommal Cseke Attila polgármesterjelölt 50 tervéhez kapcsolódóan kiemelte, hogy fontosnak tartaná, ha a váradi önkormányzat is finanszírozná a Szigligeti Színház és a Regina Maria Színház fesztiváljait, hiszen ezzel elősegítené a kulturális turizmust.

A várbeli nyári színház korszerűsítését is folytatni kellene, és szükséges lenne egy bolt, ahol váradi és Bihar megyei kézművesek minőségi termékeihez lehetne hozzájutni. Az Együtt Vagyunk! önkéntes hálózat munkája során, és azóta is nagyon sok szociális gonddal szembesül, ezért is támogatja például egy olyan önkormányzati idősotthon építését, amelyben azoknak az időseknek is lenne helye, akiket például kilakoltatnak. Két kirívó esetet említett, egy idős hölgy egy garázsban él a Rogériusz negyedben, egy idős férfi pedig családjával annak a háznak az udvarán, amelyből kilakoltatták.

Más megoldandó problémák is vannak a városban, az általa megkérdezett váradi hölgyek visszajelzései alapján – hangzott el. Ilyen a váradi parkok állapota, a járdákon parkoló autók kérdése vagy éppen az a gond, amit ő jelzett a városi vezetőknek: amikor fiával a gyermeknek fenntartott sürgősségi osztályra kerültek, ott egy pohár vizet sem volt, ahonnan inni...

Kapcsolódók

Kimaradt?