Az augusztus 10-ei tüntetés ügyének újranyitását kéri egy petíciót aláíró több mint 50 ezer állampolgár

Több mint 57 ezer állampolgár írta alá a Declic Közösség által kezdeményezett petíciót, amelyben felszólítják Gabriela Scutea legfőbb ügyészt, hogy indítsa újra az augusztus 10-ei tüntetés lezárt ügyét és állítsa bíróság elé azokat, akik „elrendelték a békés tüntetők elleni erőszakos fellépést” – jelentette be hétfőn a Declic. 

„A Declic képviselői benyújtották a legfőbb ügyésznek a petíciót és felkérték, hogy sürgősen vegye figyelembe több tízezer román állampolgár felszólítását, akik igazságot követelnek a 2018. augusztus 10-ei tüntetés több száz áldozatának. Már 2 év telt el a Victoriei téren történt erőszakos történések óta, de az ügy még mindig a bűnvádi eljárás fázisában van” – írja a Declic hétfői közleményében. 

Amennyiben a legfőbb ügyész nem veszi figyelembe a több tízezer román polgár kérését, a Declic Közösség kész az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordulni jogorvoslat végett. A petíció alapos és részrehajlás nélküli vizsgálatot követel az ügyben. 

Ha a legfőbb ügyész nem cáfolja meg a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) által hozott „szégyenletes döntést, egy újabb fekete, a forradalom, illetve a bányászjárás ügyéhez hasonló lapot ír be a romániai igazságszolgáltatás történelmébe”, állítja Cătălina Hopârteanu, a Declic Közösség képviselője, rámutatva, hogy csupán méltányos igazságszolgáltatást követelnek minden állampolgár számára. 

Gabriela Scutea legfőbb ügyész július 15-én, miután a DIICOT vádemelés nélkül lezárta az augusztus 10-ei diaszpóratüntetés ügyét, azt nyilatkozta, hogy megérti az emberek felháborodását és az ügyben rendelkezésre álló minden dokumentumot alaposan „mérlegelni” fognak. 

A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) július 15-én jelentette be, hogy lezárja a nyomozást a 2018. augusztus 10-ei tüntetéskor történt hatósági fellépéssel kapcsolatban. A nyomozás során egyrészt a csendőrség vezetőinek döntéseit, másrészt az esetleges államcsínykísérlet lehetőségét vizsgálták. 

Az ügy lezárásakor az ügyészek azzal érveltek, hogy a Victoriei téren tüntető békés tömeg nem határolódott el azoktól, akik agresszíven léptek fel a rendfenntartókkal szemben, sőt, még mulattatta is őket a helyzet. A DIICOT szerint az erőszakos fellépésnek nem mindegyik „járulékos áldozata” volt „ártatlan áldozat”.

(Címlapfotó forrása: Youtube)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?