Diaszpóra-tüntetés: ejtette a vádakat a DIICOT a csendőrségi vezetők ellen

A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) lezárta a 2018. augusztus 10-i diaszpóratüntetés ügyét, mind a csendőrség vezetői ellen indított eljárás, mind az államcsínyre vonatkozó feljelentés tekintetében – írja az intézmény szerdai közleményében.

A döntés következtében mentesülnek a vádak alól Gheorghe Sebastian Cucoş ezredes, a román csendőrség volt első helyettese, Laurenţiu Cazan őrnagy, a bukaresti csendőr-főkapitányság korábbi vezérigazgatója, Cătălin Sindile ezredes, a csendőrség korábbi vezetője és Mihai Dan Chirică rendőrfőbiztos, a belügyminisztérium prefektusokkal való kapcsolattartásért felelős államtitkára.

A tüntetőkkel szembeni csendőri beavatkozásra vonatkozó ügyet a katonai ügyészség hatáskörébe utalták.

A két évvel ezelőtti, a külföldön élő román állampolgárok nevében az akkori szociáldemokrata kormány igazságügyi törvénymódosításai ellen szervezett, erőszakba torkolló bukaresti tüntetés idején a Román Csendőrséget Gheorghe Sebastian Cucoș irányította, és ő vezényelte a felhergelt román tömeget az élőláncot alkotó magyarok ellen tavaly, június 6-án, az úzvölgyi katonatemetőben kirobbant konfliktus során.

(Nyitókép: Tömegoszlatás a két évvel ezelőtti tüntetésen | Fotó: Redit)

Kapcsolódók

Kimaradt?