Árvízkárok: több mint száz lakásból kellett kiszivattyúzni a vizet, sokakat kilakoltattak

A katonai tűzoltóknak 102 lakásból, 151 udvarból és 236 pincéből/alagsorból kellett kiszivattyúzniuk a vizet az elmúlt 24 órában, tájékoztatott csütörtökön az országos katasztrófavédelem (IGSU). 

Az IGSU közleménye szerint a felhőszakadások leginkább Beszterce-Naszód és Hunyad megyét érintették. 

A kedden megelőző célzattal kilakoltatott 152 személy továbbra sem térhet még vissza otthonába. 81-en közülük Botoşani megyeiek, 40-en Fehér megyeiek, 26-an Beszterce-Naszód megyeiek, hárman Krassó-Szörény megyeiek és ketten Máramaros megyeiek. 

Az IGSU tájékoztatása szerint ugyanakkor csütörtök reggel 2 megyei út (DJ 668 és DJ 668A - Hunyad megye) még le volt zárva a forgalom elől, több útszakaszon pedig megszorításokkal, vagy nehézkesen zajlik a közlekedés. A hatóságok a RO-ALERT rendszeren keresztül figyelmezették a lakosságot a várható veszélyekre a rossz idő és az áradás sújtotta megyékben.

Csütörtök délelőtt még négy megyében (Arad, Beszterce-Naszód, Hunyad és Maros) dolgoznak a tűzoltók a víz kiszivattyúzásán a házakból, pincékből és udvarokból, illetve az árhullám által megrongálódott közúti és vasúti töltések kijavításán, mutat rá a közlemény. 

Figyelembe véve, hogy a Prut folyón vörös jelzésű árvízriasztás van érvényben péntek estig, a nap folyamán evakuálnak 81 személyt a házaikból a Botoşani megyei Baranca településen, tájékoztat még a katasztrófavédelem.  

Meteorológiai figyelmeztetés heves esőzésre

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) narancssárga jelzésű figyelmeztetést adott ki csütörtök reggel heves esőzések és erős légköri instabilitás miatt. 

Csütörtök este 23 óráig a hegyvidéken, valamint helyenként Erdélyben, Munténiában, Máramarosban, Dobrudzsában és Moldova déli részén a csapadék mennyisége meghaladhatja a 40 litert négyzetméterenként, helyenként az 50-80 litert négyzetméterenként. Felerősődő szélre, szélviharokra, jégesőre és villámlásokra is számítani lehet. 

Ugyanakkor elsőfokú, az ország nagy részére érvényes figyelmeztetést is kiadott az ANM légköri instabilitás miatt. Június 26-a hajnali 2 óráig viharos idő és heves esőzés várható, a csapadékmennyisége meghaladhatja a 20-25 litert négyzetméterenként, helyenként a 40-50 litert négyzetméterenként. 

Kapcsolódók

Kimaradt?