Árvizek Erdélyben és Moldvában: három ember meghalt, egy kislány eltűnt

 

Három halálos áldozata van eddig az árvizeknek az országban. Egy négy éves Szeben megyei kislány eltűnt, keresése folyamatban – számolt be a Digi24.

A hírtelevízió összeállítása szerint továbbra is hatalmas gondokat okoznak árvizek az erdélyi megyékben, illetve Moldvában. Beszterce-Naszód, Máramaros és Suceava megyében az éjszaka folyamán harmadfokú árvízkészültség volt, és az erdélyi folyók nagy részén további két napig másodfokú árvízkészültség lesz érvényben.

Jelenleg Beszterce-Naszód és Fehér megyében a legsúlyosabb a helyzet. Az előbbi megyében az éjszaka folyamán száza helyszínre riasztották a tűzoltókat. Óradnán a víz elöntötte az utcákat, 20 személy, köztük gyerekeket kellett kimenekíteni az otthonukból. A megye további 23 települését érintik az árvizek.

A Fehér megyei települések közül Nagyenyed és a környező községe a legérintettebbek. A városban kedden sok helyen fél méteres volt a víz, az elöntött falvakban pedig több száz gazdaságban okozott károkat az ár, sok helyen szünetelt az áramszolgáltatás.

Cu apa care uneori trece de genunchi, asigurați cu cordița de salvare și, în unele situații, ajutați de bărci, în...

Közzétette: IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania – 2020. június 23., kedd

Az országos katasztrófavédelem (IGSU) közleménye szerint huszonkilenc megye 161 településén okoztak károkat az áradások az elmúlt 24 órában, a katonai tűzoltóknak 387 lakásból, 578 udvarból és 219 pincéből/alagsorból kellett kiszivattyúzniuk a vizet. Ugyanakkor az erős szél 78 villanyoszlopot és 5 fát döntött ki.

Összesen 71 személyt kellett otthonukból evakuálni az áradás miatt Fehér, Beszterce-Naszód, Krassó-Szörény és Máramaros megyében. Ők rokonoknál húzták meg magukat, vagy pedig a helyi hatóságok által rendelkezésre bocsátott menedékhelyekre kerültek ideiglenesen. Az elmúlt két napban három, az árvíz által elragadott személy halt meg Bihar, Suceava és Vaslui megyében.

A hatóságok a RO-ALERT rendszeren keresztül figyelmezették a lakosságot a várható veszélyekre a rossz idő és az áradás sújtotta megyékben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?