Új ideiglenes elnöke van a szenátusnak

Robert Cazanciuc eddigi alelnök személyében új ügyvivő elnöke van a szenátusnak csütörtöktől, miután szociáldemokrata párti (PSD-s) kollégája, Titus Corlăţean lemondott a tisztségről.

Corlăţean a házbizottság ülésén jelentette be, hogy személyes okok miatt lemond a megbízatásról, és Robert Cazanciucot javasolta a helyére. Az új házelnök az intézményekkel és a hatóságokkal való, illetve a frakciók közötti párbeszéd mellett foglalt állást.

„Az egész ország számára nehéz pillanatban veszem át a tisztséget, amikor minden eddiginél nagyobb szükség van arra, hogy tárgyalóasztalhoz üljünk mindannyian, pártbeli hovatartozástól függetlenül, és megszabjuk a prioritásokat, hiúságok nélkül" – fogalmazott.

Titus Corlăţean február elején jelentette be, hogy Teodor Meleşcanu lemondása nyomán ideiglenes jelleggel őt bízták meg a házelnöki teendők ellátásával. Meleşcanu február 3-án mondott le a szenátusi elnöki tisztségről, miután az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek ítélte a megválasztását.

A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) volt politikusát, Meleșcanut saját pártja ellenkezése dacára a szociáldemokrata szenátusi többség választotta házelnökké tavaly szeptemberben, miután az ALDE felmondta koalíciós együttműködését a Szociáldemokrata Párttal (PSD) és kilépett a kormányból. A PSD kormányzati és parlamenti tisztségek felajánlásával próbálta rávenni akkor az ALDE törvényhozóit, hogy a pártvezetés döntésével szembefordulva továbbra is nyújtsanak parlamenti támogatást a Dăncilă-kormány számára.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?