FRISSÍTVE – Hivatalos: alkotmányellenesen választották meg Teodor Meleşcanut a szenátus élére

FRISSÍTVE: Alkotmányellenes módon választották meg Teodor Meleşcanut a szenátus elnökévé – mondta ki szerdai határozatában az alkotmánybíróság.

A taláros testület közleménye értelmében többségi szavazással született meg a döntés, miszerint a Teodor Meleşcanu házelnökké választásáról szóló 2019/36-os szenátusi határozat alkotmányellenes.

Meleşcanut 2019. szeptember 10-én választotta meg a szenátus plénuma a házelnöki tisztségbe, 73 támogató szavazattal. Kihívója, Alina Gorghiu (Nemzeti Liberális Párt) 59 voksot kapott. Egy nappal később a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke, Călin Popescu Tăriceanu bejelentette, több ellenzéki törvényhozó megtámadta az alkotmánybíróságon Meleşcanu házelnöki kinevezését, amelyet akkor a Szociáldemokrata Párt (PSD) is támogatott.

Tavaly augusztus végén, miután az ALDE felbontotta a PSD-vel kötött kormánykoalíciót – mert a szociáldemokraták nem fogadták el a két párt közös államfőjelöltjének Tăriceanut –, a PSD több ALDE-s politikusnak ajánlott fel tisztségeket a kormányban és a törvényhozásban, hogy biztosítsa a szavazattöbbségét: így maradt akkor tisztségben Ramona Mănescu külügyminiszter, és az ő elődje, a szintén ALDE-s Meleșcanu így lett szenátusi házelnök a PSD támogatásával, a tisztségről lemondó Tăriceanu helyett.

Meleșcanu azt mondta: megvárja a taláros testület indoklását mielőtt megválna tisztségétől.

(Nyitókép forrása: INQUAM Photos | Octav Ganea)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?