FRISSÍTVE - Találkozójuk után nekiesett Teodor Meleşcanu a magyar külügyminiszternek

FRISSÍTVE: Szijjártó Péter magyar külügyminiszter bizonyos bírósági ítéletek mellőzését és az államnak az igazságszolgáltatás folyamataiba való beavatkozását kérte román hivatali kollégájától, Teodor Meleşcanutól a két tárcavezető közötti keddi egyeztetésén - állítja szerdai közleményében a román külügyminisztérium.

A kommünikében leszögezik, hogy a keddi megbeszélésre Teodor Meleşcanu "kifejezett kérésére" került sor, "a magyar fél folyamatos provokációinak visszaszorítása érdekében". Az egyeztetésen Szijjártó Péter magyar külügyminiszter bizonyos bírósági ítéletek mellőzését és az államnak az igazságszolgáltatás folyamataiba való beavatkozását kérte - mutat rá a közlemény, de nem részletezi, hogy milyen bírósági ítéleteket érintettek a magyar külügyminiszter kérései.

A közlemény szerint a román diplomácia vezetője emlékeztette magyar hivatali kollégáját, hogy "egy demokratikus jogállamban, amely tiszteletben tartja az európai értékeket és a hatalmi ágak szétválasztásának elvét, elfogadhatatlan, hogy a kormány beavatkozzon az igazságszolgáltatás folyamatába". Emellett a román miniszter kérte, hogy a magyar hivatalosságok a jövőben tartózkodjanak a Románia elleni provokációktól - olvasható a közleményben.

A külügyi tárca kedd este arról számolt be, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Szlovákiában tartott informális külügyminiszteri találkozója alkalmával tárgyalásokat folytatott a román és magyar külügyminiszter. A keddi közlemény szerint Teodor Meleşcanu arra kérte Szijjártó Pétert, hogy a budapesti hivatalosságok „visszafogottságról” tegyenek bizonyságot nyilatkozataik során, ugyanis - szerinte - az utóbbi időben mesterséges módon feszültté tették a magyar-román párbeszédet.

Meleşcanu kifejtette, csakis a nyílt és pragmatikus, az európai, az euroatlanti értékekkel, valamint a Románia és Magyarország közötti stratégiai partnerséggel összhangban levő kommunikáció vezethet megoldáshoz minden helyzetben - tájékoztatott a külügy.

Ez volt a magyar fél verziója a találkozóról

A MTI beszámolója szerint Szijjártó Péter a nemrég elfogadott új közigazgatási törvényről és az úzvölgyi katonai temető ügyéről beszélt Meleşcanuval.  Az új közigazgatási törvénykönyvvel kapcsolatban a magyar külügyminiszter arra kérte a román kollégáját: a jogszabályba kerüljön vissza a magyar kisebbség ama korábbi szerzett joga, hogy ha 20 százalék alá csökken egy adott területen az arányuk, akkor is illessék meg az anyanyelvhasználati jogok a kisebbséget - írta az MTI.

Szijjártó ugyanakkor román kollégája segítségét kérte abban, hogy az úzvölgyi katonai temetőről szóló szakértői egyeztetések folytatódjanak, és mielőbb kerüljön sor a helyszíni szemlére a temetőben.

A magyar külügyminisztérium közleményét idéző MTI tájékoztatása szerint Szijjártó Péter hangsúlyozta, Magyarország továbbra is arra törekedne, hogy a két ország „kapcsolatrendszere visszatérjen a kölcsönös tisztelet és a pozitív dinamika talajára”.

Szijjártó reagált a bukaresti vádakra

FRISSÍTÉS:  Románia olyan nyilatkozatot tett, amely nehezíti a kétoldalú kapcsolatok javítását - tudatta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-vel, a román külügyminisztérium szerdai közleményére reagálva. Szijjártó Péter közölte: egy európai értékeket tiszteletben tartó jogállamban nem azokat büntetik, akik például egy temetőnél békésen demonstrálnak, hanem azokat, akik őket megtámadják.

Közölte továbbá: fenntartják, hogy a román parlament és kormány dolga mindent megtenni és megfelelő jogi környezetet teremteni azért, hogy a kisebbségek gyakorolhassák a jogaikat, és senki ne büntesse diszkriminatív módon "horrorisztikus összegekre" a nemzeti közösség tagjait pusztán azért, mert jelképeiket használják.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?