FRISSÍTVE - Teodor Meleşcanut választották a felsőház elnökének

A Szociáldemokrata Párt (PSD) által támogatott Teodor Meleşcanu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által jelölt Alina Gorghiu és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) által javasolt Ion Popa száll versenybe kedden a szenátuselnöki tisztségért a felsőházban. FRISSÍTÉS: A második fordulóban Meleșcanu legyőzte Gorghiut.

A 68 tagot számláló PSD-frakció Teodor Meleşcanut, az ALDE szenátorát támogatja. A liberális frakció által a tisztségbe javasolt Alina Ghorghiu 25 szavazatra számíthat a PNL, 13 voksra a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), illetve 9 szavazatra az RMDSZ részéről. Az ALDE által javasolt Ion Popát 11 párttársa és a Pro Románia 3 szenátora támogatja.

A felsőház szabályzata értelmében az elnököt titkos szavazás során választják meg a jelöltek közül az ülésen jelen levő szenátorok. Az a jelölt nyeri el a tisztséget, aki az első körben megeszrezi a jelen lévő szenátorok szavazatainak többségét.

Călin Popescu-Tăriceanu volt szenátuselnök szeptember 2-án mondott le tisztségéről, miután az ALDE kilépett a kormánykoalícióból. 

Az ALDE Popát, az RMDSZ Gorghiut támogatja

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) nem támogatja Teodor Meleşcanu jelölését a szenátuselnöki tisztségre, és ha a Szociáldemokrata Párt (PSD) részéről jelölteti magát, össze fogják hívni a párt politikai vezetőségét, jelentette ki kedden Călin Popescu Tăriceanu pártelnök. Emlékeztetett, hogy alakulata úgy döntött, Ion Popát támogatja a szenátuselnöki tisztségre.

„A házszabályzat nagyon világosan kimondja: minden frakció csak egy valakit jelölhet” – nyilatkozta Tăriceanu a szenátus székhelyén. Arra a kérdésre, hogy kizárják-e a pártból Teodor Meleşcanut, ha jelölteti magát, Tăriceanu kifejtette: az ALDE statutúmába foglaltak értelmében össze fogják hívni a politikai tanácsot, amely javaslatot fogalmaz meg az ügyben, majd ezt az állandó küldöttgyűlés elé terjeszti és ez a fórum fog dönteni.

Az RMDSZ sem támogatja a PSD által jelölt Teodor Meleșcanut, a szövetség szenátorai az ellenzék jelöltjére, Alina Gorghiura szavaznak. A szerkesztőségünkbe küldött állásfoglalásukban az is leszögezik: nem támogatják a kormánypártot, mihamarabb be kell nyújtani a kormány ellen a bizalmatlansági indítványt.

Meleşcanu és Gorghiu jutott a második fordulóba

FRISSÍTÉS1:  A felsőház elnökét a második választási fordulóban választják meg, Teodor Meleşcanu és Alina Gorghiu szenátorok közül, miután az első fordulóban egyik jelölt sem kapta meg a jelenlévő szenátorok szavazatainak többségét.

Az első fordulóban 134 szenátor szavazott. Ezek közül a Szociáldemokrata Párt (PSD) által támogatott Teodor Meleşcanu 67, a liberálisok által javasolt Alina Gorghiu 49, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) jelöltje, Ion Popa, 13 szavazatot kapott. Négy szenátor tartózkodott, egy szavazat érvénytelen volt.

Miután az első fordulóban egyik jelöltnek sem sikerült megszereznie a jelenlévő szenátorok szavazatainak többségét, második fordulóra kerül sor az első két helyezett között. 

Teodor Meleşcanut választotta elnökének a felsőház

FRISSÍTÉS2:  Teodor Meleşcanut, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) szenátorát választotta meg 73 támogató vokssal a szenátuselnöki tisztségbe a felsőház a második választási fordulóban, nyilatkozták parlamenti források. Meleşcanut a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátorai támogatták, ellenlábasát, Alina Gorghiut pedig, aki 59 voksot szerzett, a Nemzeti Liberális Párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség, az RMDSZ és az ALDE szenátorai. Két szavazat érvénytelen volt.

Calin Popescu Tariceanu ALDE-elnök bejelentette, hogy pártja megtámadja a választás eredményét az alkotmánybíróságon. Arra hivatkozott, hogy a házszabály szerint a frakciók állíthatnak jelölteket a házelnöki tisztségre, és ugyanannak a frakciónak nem lehet két jelöltje. 

Dăncilă: Meleşcanu megválasztása bizonyítja, hogy a PSD-nek továbbra is többsége van

FRISSÍTÉS3: Viorica Dăncilă kormányfő kedd este gratulált Teodor Meleşcanunak a szenátuselnöki tisztségbe való megválasztásáért, hangsúlyozva, a felsőházban adott voks azt bizonyítja, hogy a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) továbbra is többsége van a parlamentben.

„Gratulálok Teodor Meleşcanu úrnak a szenátuselnöki tisztségbe való megválasztásához! A mai szavazás bizonyítja, hogy a PSD-nek továbbra is többsége van a parlamentben, és, ahogyan azt a tegnap (hétfő - szerk. megj.) este is mondtam, van bátorságunk bizalmi szavazás elé állni egy új kormánnyal” - írta Dăncilă Facebook-bejegyzésében.

A PSD elnöke azt állítja ugyanakkor, hogy a Liberálisok és Demokraták Szövetségének 'csak egy szűk csoportja' döntötte el a kormánykoalícióból való kilépést, és Meleşcanu megválasztása a felsőház élére azt bizonyítja, hogy az ALDE tagjai között 'sok felelősségteljes ember van', akik folytatni kívánják a kormány munkáját, mindazt, amit közösen vállaltak az állampolgárok előtt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?