Ciolacu: konszenzusos döntést hoz a PSD szenátusi házelnökjelölt személyéről

Nem ő, hanem a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátorai közösen fogják eldönteni, kit jelöl a PSD a felsőház elnöki tisztségébe – jelentette ki a párt ügyvivő elnöke, Marcel Ciolacu, hozzátéve, hogy a pártban már megszűnt az a gyakorlat, hogy egyetlen ember dönt mindenről.

A Realitatea Plusnak adott nyilatkozatában Ciolacu elmondta: a PSD szenátusi frakciója fog dönteni a házelnökjelölt személyét illetően, és ezúttal nem Teodor Meleşcanura fog esni a választásuk, mert ő nem PSD-tag.

A Szociáldemokrata Párt ügyvivő elnöke – aki a képviselőház elnöke is – kifejtette, az alkotmánybíróság döntése nem képezheti vita tárgyát, de Teodor Meleşcanunak joga van látni az indoklást, mielőtt lemondana tisztségéből. Az alkotmánybíróság szerdán hozta meg döntését, hogy Teodor Meleşcanut alkotmányellenes módon választották meg a szenátus elnökévé tavaly szeptember 10-én, 73 támogató szavazattal. Kihívója, Alina Gorghiu (Nemzeti Liberális Párt) 59 voksot kapott. Egy nappal később a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu bejelentette, több ellenzéki törvényhozó megtámadta az alkotmánybíróságon az akkor még ALDE-tag Meleşcanu házelnöki kinevezését, amelyet akkor a Szociáldemokrata Párt is támogatott.

A 136 tagú szenátusnak jelenleg több mint a fele (69) PSD-s.

(Nyitókép: Marcel Ciolacu | Fotó: PSD / Faceboo)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?