Kik lehetnek Soós Zoltán polgármesterjelölt kihívói Marosvásárhelyen?

Az elmúlt húsz évben még soha nem volt annyira aktuális a 2000 óta regnáló polgármester leváltása Marosvásárhelyen, mint idén. Most már nem csak a magyarok kiáltanak váltást, hanem a román közösség is kipróbálná, hogy milyen az élet Dorin Florea után. Ez azonban egyesek szerint csak a látszat, és tulajdonképpen semmi más nem körvonalazódik, mint a hatalom átmentése.

Marosvásárhelyen a legtöbb ember egyetért abban, hogy Dorin Florea a kirakat-városrendezésnél többet nem igazán tett a városért, a legnagyobb kulturális megvalósítása a sör és miccsszagú Marosvásárhelyi Napok, évek óta gáncsolja a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezését, az ő számlájára írható a katolikus iskola megalapításának kudarca, miközben a multikulturalizmus iskolapéldájának tekinti a várost, amelyben szerinte azért nem javasolt a kétnyelvű feliratok kihelyezése, mert eltévedhetnek a turisták. Pedig igazából a vállalkozók eltévelygésétől kellene tartania, mert ennek valóságtartalma számokkal bizonyítható.

Január közepén az agendademures.ro portál közzétette egy telefonos felmérés eredményeit.  Eszerint ha januárban tartották volna a helyhatósági választásokat, és ha azok kétfordulósak lennének, Dorin Florea még a második fordulóba sem került volna be. A közvélemény-kutatás szerint egyfordulós választás esetén a legtöbb voksot az RMDSZ jelöltje, Soós Zoltán kapta volna.

 

Ha kétfordulós lenne, Soós az PMP politikusával, Emil Marius Pașcannal küzdene meg Marosvásárhely polgármesteri tisztségéért. Arra a kérdésre, hogy ha indulna a választásokon, kire szavaznának, a megkérdezettek 50 százaléka Soós Zoltánt jelölte meg. A második helyen 42 százalékkal Pașcan áll, a harmadik helyen 38-38-38 százalékkal Theodora Benedek, Dan Mașca és Cosmin Pop, a hatodik helyen Vass Levente 34 százalékkal, Dorin Floreára csak 33 százalékuk szavazna. A számokat azonban óvatosan kell értelmezni, a közvélemény-kutatást ugyanis Emil Marius Pașcan rendelte meg.

Kik készülnek a vokscsatára?

Dorin Florea nagy valószínűséggel nem indul újabb mandátumért – kétségbeesett kapkodásának tudható be a roma közösség irányába tett korábbi rasszista kirohanása is. Régóta ott lebeg a levegőben tanácsosának, Claudiu Maiornak az indulása is, a város egykori alpolgármestere azonban egyelőre kivár. A köztisztségek gyakorlásától 2016-ban három évre eltiltották, idén nyáron azonban ettől még simán indulhatna, de nem valószínű, hogy bevállalja ezt.

Soós Zoltán elsőként jelentette be, hogy indul a marosvásárhelyi polgármesteri székért. És ő az első, akinek a javára már vissza is lépett egy jelöltaspiráns – Hermann Mark Christian január 17-én bejelentette, ha Soós Zoltán függetlenként indul, ő nem száll versenybe.

Bejelentette indulását Nadia Dinuca Rață, aki a Cătălin Ivan európai parlamenti képviselő nevével fémjelzett Nemzeti Méltóságért Alternatíva párt színeiben méretkezne meg. A 42 éves pszichológus végzettséggel rendelkező hölgy eddig nem volt politikai reflektorfényben, és vélhetően nem is ez lesz az alkalom, amikor beírja magát a város történelmébe. A közbeszédbe akkor került be a neve, amikor a katolikus iskola körüli DNA-hadjárat során Ștefan Someșan akkori főtanfelügyelő házi őrizetbe került, így ő vette át az intézmény vezetését.

A Nemzeti Liberális Párt március 1-jén dönt a polgármesterjelöltjéről, ez az a párt egyébként, amelyik számára a legnagyobb a tét, legalábbis a jelek szerint. Az alakulaton belül Theodora Benedek és Ervin Molnar vannak versenyben, közülük kerül ki egy belső egyeztetés során a párt jelöltje, de a tervek szerint egy közvélemény-kutatáson is megméretkeznek.

 

Ervin Molnart tavaly márciusban a párt helyi szervezetének az élére választották, ez azonban még kevés a jelöltséghez, főként egy olyan ellenjelölttel szemben, mint Theodora Benedek. A kardiológusprofesszor már egy ideje elkezdte a kampányt, ám sajtóhírek szerint azért tekinthető a legesélyesebb pretendensnek, mert volt férje, Benedek Imre révén jó kapcsolatokat ápol a városvezetéssel.

Bár a Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben nyert önkormányzati képviselői mandátumot, így az ALDE színeiben politizáló Dorin Florea ellenlábasa, ez csak a felszín. A Punctul című lap főszerkesztője a napokban arra emlékeztetett, hogy Benedek Imre és István nyolc éven keresztül összejátszott a Dorin Florea-Claudiu Maior párossal. Benedek István a helyi RMDSZ-szervezet elnöke volt, Benedek Imre pedig 2012-ben a Magyar Polgári Párt színeiben, magyar szavazatokat halászva el Frunda György elől, indult  a polgármester-választáson.

Cristian Teodorescu újságíró azt sugallja, hogy Benedek Theodora Dorin Floreának (és holdudvarának) a trójai falova a Nemzeti Liberális Pártban. A PNL-ben egyébként neki van a legnagyobb támogatottsága, közel kétszer akkora, mint a helyi szervezeti vezetőjének, Ervin Molnarnak. Helyi sajtóhírek szerint ugyanakkor nem lehet kizárna a nacionalista beütésű Leonard Azamfireinek, az orvosi egyetem rektorának az indulását sem, aki Theodora Benedeket „válthatja”.

A Szociáldemokrata Párt hivatalosan február 10-én dönt arról, hogy kik lesznek a jelöltjei a város és a megye élére, a jelöléseket azonban Marcel Ciolacu ügyvivő elnöknek is jóvá kell hagynia. A párt jelenlegi alpolgármestere, Sergiu Papuc és ő az egyik legismertebb helyi politikusa is, ám nincs akkora beágyazottsága, hogy érdemes legyen elindítani, annál is inkább, mert az idézett felmérés szerint nem bízik benne a helyi lakosság. A párt ismert helyi politikusa Florin Buicu szenátor, de ő nem valószínű, hogy feladja a képviselői helyet, a párt ugyanis az előző évekhez hasonlóan nem népszerű a városban, így indulása kudarcos lehet.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség Adrian Nemeth Gherman helyi szabadúszó jogászt indítja a polgármesteri székért folyó versenyben – erről január 14-én döntöttek. A 43 éves marosvásárhelyi születésű, ám politikai tapasztalattal egyáltalán nem rendelkező férfi a párt belső versenyén 49–47 arányban utasította maga mögé Lavinia Cosma parlamenti képviselőt.

A Traian Băsescu által alapított Népi Mozgalom Párt helyi potentátja a magyarbarátsággal egyáltalán nem vádolható Marius Pașcan, aki a katolikus iskola ellehetetlenítésére esküdött fel – ő Dorin Florea táskahordozójaként kezdte, ám mielőtt politikai túlélő lett volna (kétszer is visszaosztásból jutott be a parlamentbe), Maros megye prefektusaként is ténykedett, 2012-ben pedig a Szövetség Marosért (ApMS) színeiben a megyei tanácselnöki székért indult. Indulását azért nem lehet kizárni, mert a pártjának országos szinten nagyon alacsony a népszerűsége, így szinte borítékolható, hogy csak akkor nyer újabb parlamenti mandátumot, ha sikerül áteveznie egy másik pártba.

A múlt nagy kudarcai

Az RMDSZ húsz év óta folytat elkeseredett harcot Marosvásárhely polgármesteri székének megszerzéséért – a rendszerváltást követően 1990 és 1992 között Victor Suciu állt a város élén, a PUNR színeiben, majd két magyar elöljáró következett Nagy Győző (1992–1996) és Fodor Imre (1996–2000) személyében – 2000 óta azonban a pártvándor Dorin Florea a megyeközpont polgármestere. A kétezres győzelem volt az, amely alapvetően körvonalazta azt, hogy román-magyar meccs zajlik Marosvásárhelyen.

 

Húsz évvel ezelőtt a Társadalmi Demokrácia Romániai Pártja (PDSR) kormányzása idején a Ion Iliescu nevével fémjelzett szervezet hatékony közreműködésével, létrehozták a Romániai Magyar Liberális Demokrata Pártot. A választások idején a párt a román nyelvű nacionalista sajtóban különösen nagy publicitást kapott – vélhetően annak bizonyítékaként, hogy a romániai magyarság mennyire elégedetlen az RMDSZ-szel. A párt Marosvásárhelyen Iszlay Jenő személyében saját jelöltet indított, aki az első fordulóban 797 szavazatot kapott, ami bőven elegendő volt ahhoz, hogy Fodor Imre RMDSZ-es polgármesterjelölt 168 szavazat híján első fordulóban elessen a polgármesteri címtől és átengedje azt a Román Demokratikus Konvenció színeiben politizáló Dorin Floreának.

Ezt követően az RMDSZ nagy öregjei sorra elindultak és elbuktak az önkormányzati választásokon. 2004-ben Kelemen Atilla volt Dorin Florea kihívója – a Szociáldemokrata Párt, a Nagy Románia Párt és a Román Nemzeti Egység Párt támogatását élvező orvos 48 556 szavazatot kapott, míg az RMDSZ jelöltjére csupán 34 625-en adták a voksukat.

A magyar érdekvédelmi szövetség 2008-ban is csúfos vereséget szenvedett Marosvásárhelyen, amikor Borbély László volt környezetvédelmi és erdőgazdálkodási minisztert,az RMDSZ akkori politikai alelnökét küldték a polgármesteri székért folytatott harcba. „Tudom, hogyan kell többet tenni Marosvásárhelyért, és van is hatalmam hozzá” – hirdette akkor Borbély.

A Marosvásárhelyért dobban a szívünk! szlogenű kampány azonban még önmagában nem volt hatalom, az RMDSZ-es politikus 44,86 –52,52 arányban alulmaradt Dorin Floreával szemben, aki harmadszor került a polgármesteri székbe. 2012-ben Frunda György, az RMDSZ egykori államfőjelöltje próbálta maga alá gyűrni Floreát, de nem járt sikerrel, tízezer szavazattal alulmaradt a hatalmát fokozatosan megszilárdító polgármesterrel szemben. 2016-ban Soós Zoltán múzeumigazgató függetlenként szállt versenybe és ő tudta a leginkább megszorongatni Dorin Floreát, azonban 1700 szavazattal több kellett volna a sikerhez.

A magyarság azonban ezt a „közelítést” is sikernek könyvelte el, ennek felhajtóerejét (is) kihasználva újból csatába indul Soós Zoltán, akinek elméletileg van esélye Dorin Floreával szemben, de a vokscsatát gyakorlatilag is meg kell nyerni.

Kapcsolódók

Kimaradt?