Hermann Mark Christian visszalép a jelöltségtől, ha Soós Zoltán függetlenként indul

Soós Zoltán és Hermann Mark Christian pénteken megállapodtak abban, hogy utóbbi visszalép a marosvásárhelyi polgármester-jelöltségről az előbbi javára. Ennek azonban feltétele, ha a Maros Megyei Múzeum igazgatója ne az RMDSZ jelöltjeként, hanem függetlenként induljon a helyhatósági választásokon.

Megállapodásáról közös sajtótájékoztatón számolt be pénteken a két politikus. Egyezségük előzménye, hogy 2019 szeptemberében Hermann Mark Christian, a Szabad Emberek Pártjának (POL) volt helyi tanácsosa bejelentette, hogy függetlenként megpályázná a polgármesteri tisztséget. Ugyanaznap a Maros megyei RMDSZ úgy döntött: Soós Zoltán lesz a jelöltjük a helyhatósági választásokon.

A pénteki sajtótájékoztató után Soós Zoltán a Maszolnak elmondta, a Hermann Mark Christiannal kötött megállapodásuk alapja a közös értékrendjük. „Mindkettőnket motivál, hogy eltávolítsuk a korrupt városvezetést, átlátható közigazgatású, élhető, fejlődő város legyen Marosvásárhely” – magyarázta. Hozzátette, a POL volt tanácsosa maga is belátta, nincs esélye nyerni, ám indulásával megakadályozhatja, hogy a közös céljuk megvalósuljon.

 

Mint megtudtuk, Hermann Mark Christian több feltételhez kötötte a visszalépését. Ragaszkodik ahhoz, hogy Soós Zoltán ne az RMDSZ jelöltjeként, hanem függetlenként induljon, és építse bele a kampányába a POL volt tanácsosának programpontjait, amelyeket jövő héten hoznak majd nyilvánosságra. „Engem a Maros megye RMDSZ küldöttgyűlése nevesített jelöltként. De készen állok függetlenként indulni, annál is inkább, hogy Kelemen Hunor szövetség elnök is kijelentette, támogatna egy ilyen megoldást. Hermann Mark Christian kérését továbbítom az RMDSZ vezetőinek” – mondta erről Soós Zoltán.

A Magyar Polgári Párttal szombaton fúzióra lépő Erdélyi Magyar Néppárt szintén kész támogatni Soós Zoltánt, ha nem az RMDSZ színeiben, hanem függetlenként indul a polgármester-választáson. "Az az érdekünk, hogy egy pártok feletti, magyar jelölt mérkőzzön meg. Azt a választási formulát kell megtalálni, ami mindenkit megmozgat" – nyilakozta a Maszol kérdésére a csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatóján Csomortányi István, az EMNP elnöke. Soós Zoltán portálunknak elmondta, jelenleg még zajlanak a tárgyalások a két kisebb magyar párttal a támogatásának a feltételeiről.

A múzeimgazgató emlékeztetett: 2016-ban is függetlenként indult a polgármesteri székért. „Úgy gondolom, ennek idén sem lesz akadálya. Ismervén a meglehetősen bonyolult marosvásárhelyi helyzetet, természetesen fontosnak tartom, hogy az RMDSZ is támogasson ebben” – jelentette ki Soós.

Óvatosan kezeli az IRES-felmérést

Soós Zoltánt a napokban nyilvánosságra hozott felmérésről is kérdeztük, amely szerint komoly esélye van elnyerni a polgármesteri széket. A múzeumigazgató elmondta, hogy ezt a közvélemény-kutatást tudomása szerint az egyik potenciális ellenjelöltje, Marius Pașcan, a Népi Mozgalom Párt (PMP) politikusa rendelte meg. „Az mindenképp pozitívum, hogy egy potenciális ellenfelem által megrendelt felmérés engem az első helyre hoz ki. Ez azt jelentheti, hogy van benne valami” – jelentette ki.

Soós mindazonáltal óvatosan kezelné ezeket az adatokat. Szerinte irreális, hogy az RMDSZ jelöltjeként 50 százalékos ismertség mellett szintén 50 százalékos támogatottsága legyen. „Mindenesetre nem szívesen értelmezek olyasmit politikusként, amihez nem értek” – tette hozzá. Azt azonban megjegyezte: az IRES adatai megerősítik annak a felmérésnek az eredményeit, amely tavaly tavasszal az RMDSZ megrendelésére készült Marosvásárhelyen. „A tendenciák hasonlóak, Dorin Florea népszerűsége rendkívül lecsökkent” – mondta a jelölt, aki ezzel magyarázta a polgármester hétfői rasszista kirohanását is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?