Dorin Florea legyőzése előtt indításának bírálóit kell meggyőznie Soós Zoltánnak

RMDSZ-en belüli és kívüli bírálatok is érték az elmúlt két napban a Maros megyei szervezetnek azt a döntését, hogy ismét Soós Zoltán indítják polgármesterjelöltként a jövő évi marosvásárhelyi önkormányzati választásokon.

Mint korábban írtuk: ellenjelölt nélkül választották meg újra Soós Zoltánt az RMDSZ marosvásárhelyi polgármesterjelöltjének. Ám ez korántsem jelenti azt, hogy nincsenek ellenzők: a bejelentés utáni 24 órában már többen hangot adtak elégedetlenségüknek. Az RMDSZ-en belül többen a szavazás jogszerűségét vonják kétségbe, a szervezeten kívülről érkező kritikák elsősorban az egyeztetés vagy párbeszéd hiányára vonatkoznak, de van, aki előválasztást szeretne.

Belső kritikusok

Szigyártó Zsombor, a marosvásárhelyi Kárpátok sétánybeli RMDSZ-körzet elnöke azt kifogásolta, hogy sem őt, sem a többi körzet elnökét nem kérdezték meg a jelölt személyéről. Szintén a választás jogszerűségét kérdőjelezte meg Vass Levente, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének júniusban lemondott elnöke. Facebook bejegyzésében azt írta, hogy egyfelől a körzeti elnökök hetven százaléka nem szavazta meg Soóst a mostani küldöttgyűlésen, másfelől: „súlyosan szabályzatellenes jelölés történt melynek részletei könnyen világossá válhatnak bárki számára, ha mindössze kinyitja az alapszabályzatot.”

 

Hogy mit is értenek szabályzatellenességen, arról bővebben is beszélt Kali István, a parlamenti képviselőként is tevékenykedő Vass kabinetvezetője, a városi szervezet korábbi ügyvezető elnöke. Szerinte az alapszabályzat 17. cikkelyének h) pontja és 23. cikkelyének 4) pontja ellen vétett a Maros megyei szervezet.

A kritikákról megkérdeztük Porcsalmi Bálintot, az országos szervezet ügyvezető elnökét. A politikus úgy reagált: szerinte véget kell veti az ujjal mutogatásoknak és kritizálásoknak. „Most elsősorban az építkezésre, a munkára kell odafigyelnünk. Persze minden kritikának helye van, egészen addig, amíg ez nem a munkának a rovására megy. Én nem kívánom feltétlenül a marosvásárhelyi szervezet munkáját jellemezni, de az szerintem szabad szemmel látható volt, hogy nem működött” – utalt az ügyvezető elnök arra, hogy a Területi Állandó Tanács június 21-én felfüggesztette a helyi szervezetet és vezetőit. Ezzel egyúttal cáfolta, hogy jogszerűtlen lett volna a jelölt kiválasztása.

Külső kritikusok

Az EMNP marosvásárhelyi szervezetének elnöke, Brassai Hunor közleményében az általa kérdőjelesen még marosvásárhelyi elnöknek nevezett Vass állításaira hivatkozik, amikor bírálja Soós indítását. Brassait leginkább az zavarja, hogy az RMDSZ nem egyeztetett velük. Emlékeztetett, az EMNP eheti marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján Csomortányi István országos elnökkel hangsúlyozták: olyan jelöltet szeretnének, aki párton felüli személyiség.  

Aktív városi szervezet hiányában a Magyar Polgári Párt megyei elnöke, Berki Ferenc kritizálta az RMDSZ-t. Facebook-bejegyzésében úgy fogalmaz: „természetesnek tartottuk, hogy szövetségünk jegyében előzetesen egyeztetnek”, és önjárónak nevezi a küldöttgyűlés döntését.

 

A szervezeten kívülről érkező kritikákról Porcsalmi Bálint nem kívánt nyilatkozni, a megyei elnökséghez irányított. Kovács Levente Maros megyei ügyvezető elnök a Maszolnak elmondta, az RMDSZ Soós Zoltánban látja azt az embert, aki el tudja nyerni Marosvásárhely polgármesteri tisztségét. „Ez a legfontosabb most ebben a pillanatban, nincs vesztegetni való idő arra, hogy mi, magyar közösség tagjai, függetlenül attól, hogy melyik oldalon állunk, egymással vitatkozzunk” – mondta Kovács, aki szerint a legfontosabb feladat az, megszabadítsák Floreától a várost „és ebben a tekintetben mindenkire szükség van”.

Arra a kérdésre, hogy miért nem szerveztek előválasztást, a júniustól a marosvásárhelyi ügyekkel megbízott megyei ügyvezető elnök elmondta: egyfelől az előző választás előtt már egy évvel nekifogtak a szervezésének, most már erre meglátása szerint nem lenne elegendő idő. „Az előválasztást egyébként nem kérte senki, egyik politikai szervezet sem javasolta. Ilyen értelemben fura az, hogy most ilyen harsányan és hangosan nyilvánulnak meg” – tette hozzá.

A múzeumigazgató már bizonyított

Az MPP és az EMNP kritikáira reagálva az ügyvezető elnök kijelentette: „az elmúlt néhány évben sajnálatos módon sem a Néppárt, sem a Magyar Polgári Párt szinte egyáltalán nem volt jelen sem a marosvásárhelyiek és tulajdonképpen szinte a Maros megyeiek életében sem.” Soósra ugyanakkor Marosvásárhely polgármesterjelöltjeként tekintenek. „Mi számítunk rájuk (az EMNP-re és az MPP-re – a szerk.). Mert mindenkire szükség van, és még egyszer mondom, most nem az újjal mutogatás, hanem a munka időszaka következik” – jelentette ki Kovács Levente.

Soós jelölését a közvélemény-kutatások eredményeivel indokolta mind a megyei, mind az országos RMDSZ ügyvezető elnöke. Kovács Levente és Porcsalmi Bálint szerint a múzeumigazgató már 2016-ban bizonyította, hogy ő a legesélyesebb Dorin Florea leváltására. Mint ismeretes, Marosvásárhelyen az RMDSZ jelöltjei ötször is alulmaradtak a jelnlegi polgármesterrel szemben: 2000-ben az akkori polgármester Fodor Imre, 2004-ben Kelemen Atilla képviselő, 2008-ban Borbély László képviselő, 2012-ben Frunda György szenátor, 2016-ban pedig az összes magyar politikai szervezet támogatását élvező Soós Zoltán volt a kihívója. Mind közül utóbbi állt a legközelebb ahhoz, hogy leváltsa a pártvándor Dorin Floreát: 1700 szavazattal maradt alu. Gyanús érdekesség, hogy 1727 volt az érvénytelen szavazatok száma.

Soós akkor a magyar összefogás jelöltjeként indult, azt követően, hogy megnyerte a 2015-ben szervezett előválasztást. Bár sokan az akkoriban létrejövő Szabad Emberek Pártját (POL) és polgármesterjelöltjét, Dan Mașcát okolták a vereségért, Soós valójában több szavazatot szerzett, mint az önkormányzati választásokat megnyerő RMDSZ tanácsosi lista, és Mașca is kevesebbet, mint a POL-lista. Ez pedig arra enged következtetni, hogy pártokon felüli összefogással magyar jelölt számára is nyerhető a választás.

Hermann Mark Christian, a POL korábbi önkormányzati képviselője a Soós Zoltán indításának bejelentésével egyidőben jelentette be a Facebookon: maga is indul a választáson. A múzeumigazgató erre úgy reagált: a választásokon való részvételhez mindenkinek joga van, és ha valaki úgy érzi, hogy ezt a harcot fel tudja venni Marosvásárhelyért, örül neki. „Reményeim szerint nyilván Hermann Mark Christiannal is meg fogjuk beszélni a Marosvásárhely jövőjének az érdekét, és úgy gondolom, hogy ennek fényében fog ő is dönteni, hogy hogyan tovább a küzdelemmel” – jelentette ki. Hermann erre azt válaszolta: „Állok elébe egy tisztességes, konstruktív megmérettetésnek. Akár egy előválasztáson is. A legszebb az lesz, ha mi ketten leszünk a második fordulóban! :)”

Soós Zoltán a jelöléséről

Soós Zoltán szerint nagyon sok embert zavart már az, hogy végre nincs egy egyértelmű álláspontja a legnagyobb Maros megyei politikai szervezetnek, az RMDSZ-nek a jelöltállítás kérdésében. „Ennek a bizonytalanságnak vetett véget a döntés, és azért is tartom fontosnak, mert ez nem az én egyéni ambíciómból történt. Nyilván volt egy azt megelőző közvéleménykutatás, amelynek az eredményeire alapozva döntöttek úgy, hogy engem jelölnek” -- magyarázta.

A múzeumigazgató emlékeztetett: 2016-ban majdhogynem sikerre vitte a magyar összefogást. Hozzátette: 2020-ban nem csak a magyar összefogásról lesz szó, mindazon erőknek az összefogását szeretnénk elérni, akik váltást akarnak Marosvásárhelyen. „Politikai szervezeteknek, civil szervezeteknek tehát nyitva van az ajtó az én részemről, hogy tárgyaljunk, beszéljünk és végre Marosvásárhelyen legyen egy újrakezdés” – mondta a jelölt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?