Helyhatósági választások: szerdáig dönthetnek az RMDSZ-szervezetek a jelöltállítás módjáról

Két nap áll még az RMDSZ területi szervezeteinek rendelkezésére eldönteni, milyen módszerrel választják ki polgármester- és tanácsosjelöltjeiket az idei helyhatósági választásokra: álló- vagy mozgóurnás előválasztáson, elektoros küldöttgyűlésen, esetleg más módszerrel. Novák Levente területi szervezetekért felelős ügyvezető alelnök megerősítette: március derekáig a jelöltállításnak – beleértve az esetleges óvásokat és azok elbírálását – be kell fejeződnie.

Február 5-ig kell véglegesíteniük a területi szervezeteknek a polgármester- és megyeitanácselnök-jelöltek, illetve a helyi és megyei önkormányzati képviselőjelöltek kiválasztásának módszerét. A területi szervezetek szabad kezet kapnak abban, hogy eldöntsék: az urnás előválasztás, esetleg a rangsoroló küldöttgyűlés mellett döntenek, vagy sajátos „előválasztást” szerveznek, mint például a Temes megyei RMDSZ, amely a helyi közösségek kérdőíves megkérdezése után az adott közösség legégetőbb gondjait a legoperatívabban és leghatékonyabban megoldó jelöltet hirdeti ki győztesként.

Eddig azt lehet tudni, hogy Csíkszeredában előválasztást tartanak majd Ráduly Róbert Kálmán jelenlegi RMDSZ-es polgármester és kihívója, Korodi Attila jelenlegi RMDSZ-es parlamenti képviselő között (egyelőre ők ketten jelezték, hogy indulnának a szövetség jelöltjeként a városvezetői tisztségért), illetve azt, hogy Marosvásárhelyen az RMDSZ elfogadta, Soós Zoltán független jelöltként szálljon harcba a mandátumért, de az RMDSZ támogatásával (így a jelölt személyét elfogadta a többi magyar szervezet, illetve a Dorin Florea jelenlegi elöljáró leváltását óhajtó helyi román–magyar vegyes párt, a POL is.)

Székelyudvarhelyen a helyi RMDSZ-szervezet elnöke bejelentette, hogy megpályázná a polgármesteri tisztséget, Szatmárnémetiben pedig bizonyára újrázásra készül Kereskényi Gábor jelenlegi RMDSZ-es városvezető – de még nem dőlt el, hogy előválasztást vagy jelölőgyűlést tartanak. Nyilván ott, ahol csak egy jelöltaspiráns van a polgármesteri tisztségre, nem tartanak előválasztást, de a küldöttgyűlésnek rá kell bólintania a jelölt személyére).

 

Amint azt korábban Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke a Maszolnak elmondta, a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) legutóbbi döntése értelmében a polgármester-jelölteknek az adott településen élő – a legutóbbi népszámlálás szerinti – magyar lakosság 3 százalékának támogatását kell élvezniük, a tanácsosjelöltek pedig a magyar közösség 1 százalékának a támogató aláírását kell kérniük.

Novák Levente elmondta: március 13-án a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) hagyja jóvá a jelöltek végleges névsorát, március 16-ig pedig a jelöltállításnak (beleértve az esetleges óvásokat és azok elbírálását) be kell fejeződniük.

(Nyitókép: Novák Levente, az RMDSZ területi szervezetekért flelős ügyvezető alelnöke | Forrás: Facebook)

Kapcsolódók

Kimaradt?