Călin Popescu Tăriceanu kételkedik a bizalmatlansági indítvány sikerében

Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke kedd este azt nyilatkozta, hogy szerinte Ludovic Orban miniszterelnök „ki akarja provokálni az előre hozott választásokat”.

A szenátus előző elnöke kifejtette, hogy véleménye szerint a kormányfő azért szándékozik felelősségvállalással elfogadtatni a kétfordulós polgármester-választás törvényét, mert azt akarja elérni, hogy előre hozott választásokra kerüljön sor. Úgy vélte, hogy demokratikusabb módszer lenne sürgősségi kormányrendeletet hozni a polgármester-választásokat szabályozó törvény módosítására, ugyanis a kormányrendeleteket utólag a parlament vitatja meg, szükség esetén módosítja, majd törvényerőre emeli. A felelősségvállalás módszerével azonban „rövidre zárják” a törvényhozó testületet – fogalmazott.

Az ALDE elnöke hozzátette, hogy meglátása szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) által emiatt kilátásba helyezett bizalmatlansági indítvány nem fog célba érni, és az Orban-kormány nem fog most megbukni.

„Ismerem a parlamenti képviselőket, a parlament működésének módját, és nem látok nagy lelkesedést egyes törvényhozók részéről az iránt, hogy megszavazzák, és egyúttal a saját felmondólevelüket is aláírják. Nem tudnám garantálni, nem teszem ezért a kezem a tűzbe. Az arány elég nagy, közel jár a szükséges 233 szavazathoz, de nem hinném, hogy sikerül elérni ezt a számot” – vélekedett Tăriceanu, aki szerint a PSD „sincs elragadtatva” az előre hozott választások gondolatától, márpedig a kormány bukása megnyitná a kaput e felé.

(Nyitókép: Călin Popescu Tăriceanu ALDE-elnök | INQUAM Photos / Albert Grosescu)

Kapcsolódók

Kimaradt?