Január 29-én vállal felelősséget a kormány a kétfordulós polgármester-választás bevezetéséért

Január 29-én, szerdán ül össze a parlament két háza arra az együttes ülésre, amelyen a kormány felelősséget vállal a kétfordulós polgármester-választást bevezető törvényért – döntött hétfőn a képviselőház és a szenátus házbizottsága.

Az ülés 14 órakor kezdődik. A házbizottságok által elfogadott program értelmében a parlamenti képviselők január 27-én délután fél ötig nyújthatnak be módosító javaslatokat a jogszabály-tervezethez. Ezeket január 28-án küldik el a kormánynak.

Klaus Johannis államfő hétfőn elküldte Teodor Meleşcanu szenátusi és Marcel Ciolacu képviselőházi elnöknek azt a levelet, amelyben rendkívüli ülésszakot kér, hogy ennek keretében vállalhasson felelősséget a kormány a kétfordulós polgármester-választást lehetővé tevő törvényért.

A felelősségvállalás egy mód arra, hogy a kormány a parlamenti vita mellőzésével léptessen életbe egy jogszabályt. A törvényhozás ezt csak úgy akadályozhatja meg, hogy a beterjesztéstől számított három napon belül bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen, és annak meg kell kapnia a szenátorok és képviselők több mint felének a szavazatát. Ellenkező esetben nem bukik meg a kormány, és a törvény életbe lép.

A Szociáldemokrata Párt már jelezte, hogy bizalmatlansági indítvánnyal próbálja meg elejét venni a kétfordulós polgármester-választásnak, és ezt a kezdeményezést az RMDSZ is támogatja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?