FRISSÍTVE – Eldőlt: bizalmatlansági indítványt terjeszt be a PSD a kormány ellen

FRISSÍTVE: Bizalmatlansági indítványt terjeszt a parlament elé Ludovic Orban kormánya ellen a Szociáldemokrata Párt (PSD), hogy megakadályozza a kétfordulós polgármester-választás bevezetését, és véget vessen a kabinet „visszaéléseinek" – döntötte el hétfőn a PSD ideiglenes pártvezetése. Victor Ponta, a szintén ellenzéki Pro Románia párt elnöke este bejelentette, hogy nem szavazzák meg a bizalmatlansági indítványt, mert azt „pártpolitikai érdekeket, nem pedig a lakosság érdekeit szem előtt tartva nyújtják be”.

Paul Stănescu ideiglenes főtitkár szerint a három hónapja ellenzékbe került PSD-nek nem kellene a közeljövőben visszatérnie a kormányba, de a kormánybuktatással meg akarja akadályozni azt a „demokrácia elleni merényletet", amit a választási törvény módosítása jelentene néhány hónappal az önkormányzati választások előtt.

A parlamenti mandátumok több mint 40 százalékával rendelkező PSD az RMDSZ által már beígért támogatásra számít, továbbá független képviselőkkel és a Victor Ponta vezette Pro Románia párttal is egyeztet, hogy összehozza a kormány megbuktatásához szükséges többséget. Ha nem sikerül a kormánybuktatás, akkor a PSD alkotmányossági óvással próbálja megakadályozni a kétfordulós polgármester-választás bevezetését.

Stănescu szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormánya kizárólag önös politikai számításait követi, amikor a nyugdíjak, a családi pótlék vagy a pedagógusbérek emelése helyett a parlamenti választások előrehozását és a kétfordulós polgármester-választás bevezetését erőlteti.

 

A PSD már összegyűjtötte a bizalmatlansági indítvány beterjesztéséhez szükséges aláírásokat. Lia Olguța Vasilescu szociáldemokrata képviselő szerint az indítványt az RMDSZ törvényhozói is aláírták.

Közben Klaus Johannis államfő hétfőn kezdeményezte a parlament rendkívüli ülésszakának összehívását, hogy a kormány úgynevezett felelősségvállalást jelenthessen be a választási törvény módosítása érdekében. Az ilyen módon előterjesztett tervezeteket a parlament nem vitatja meg: hatályba lépésüket csak úgy akadályozhatja meg, ha megbuktatja a kormányt. A parlament két házának közös házbizottsága közölte is, hogy január 29-én ül össze a parlament, és akkor vállal felelősséget a kormány a kétfordulós polgármester-választás bevezetéséért.

A jelenlegi erőviszonyok mellett néhány vokson múlhat, hogy a PNL-kormány talpon marad-e egy bizalmi voksolás nyomán. Bár a miniszterelnök és az államfő már megegyezett abban, hogy megpróbálják kiprovokálni az év végén esedékes parlamenti választások előrehozását, Johannis hétfőn kétségét fejezte ki, hogy a parlament megvonná a bizalmat a kormánytól. Ha mégis megbukna a kormány, Johannis kizártnak nevezte, hogy a PSD bevonásával nemzeti egységkormányt hoznának létre. „Két lehetőség van: vagy a PNL fog kormányozni, vagy előrehozott parlamenti választások lesznek. Más nem jön szóba" – szögezte le az államfő.

A Pro Románia nem szavazza meg az indítványt

A Pro Románia párt nem szavazza meg a PSD által benyújtandó bizalmatlansági indítványt – jelentette ki a Digi24 hírtelevízió műsorában Victor Ponta, az ellenzéki alakulat elnöke. A volt PSD-s kormányfő azzal magyarázta állsápontjukat, hogy a bizalmatlansági idnítvány „a PSD és az RMDSZ politikai érdekeit szolgálja”, és nem a „lakosság érdekeit szem előtva tartva születik meg”.

„Ha a gyereknevelési pótlék megduplázásának elhalasztása vagy a nyugdíjemelés késleltetése miatt nyújtanák be a bizalmatlansági indítványt, mi is támogatnánk a kormány megbuktatását" – fejtette ki Ponta.

Emlékeztetett rá, hogy novemebre elején nem szavazták meg Ludovic Orban kormányának a beiktatását, de ez nem jelenti azt, hogy a szociáldemokraták kedvére tesznek „a PNL és a PSD közötti politikai harcban”.

(Nyitókép: Paul Stănescu, a PSD ideiglenes főtitkára | Fotó: Mediafax)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?