Rezidens orvos műtötte meg a súlyosan megégett nőt

Semmi nem igazolja, hogy a bukaresti Floreasca kórház műtőasztalán lángra lobbant, majd elhunyt 66 éves nőnek jódallergiája lett volna – ismertette kedd délelőtti sajtótájékoztatóján Victor Costache miniszter a kórházban végzett ellenőrzés következtetéseit. Kiderült az is, hogy a beavatkozást egy rezidens orvos végezte, felügyelet nélkül.

Eddigi értesülések szerint a bőrfelület fertőtlenítésére használt biocid mellett azért döntöttek, mert a beteg jódallergiában szenvedett. Az egészségügyi minisztérium vizsgálata azonban ezt cáfolja: a szaktárca vezetője szerint a beavatkozás előtt a páciens furazolidon-allergiáját jelezte, „aminek semmi köze a jódallergiához”.

A műtét előtt nem tesztelték, hogy a beteg valóban allergiás-e a jódra, így az etanol alapú biocidot helytelenül használták, mutatott rá Victor Costache. Ez a típusú biocid a sebész és a személyzet kézfertőtlenítésére való, nyomatékosított a miniszter, hozzátéve: hiba volt elektromos sebészi kést használni az ily módon fertőtlenített bőrfelületen.

Victor Costache arra is kitért, hogy az ügyeletes főorvosok helyett a nőt egy rezidens orvos műtötte meg, majd csak utólag csatlakozott a szakorvos, aki otthonából érkezett. A műtétet végző rezidens orvos felettesei felügyelete nélkül operált, tette hozzá a miniszter. Az ellenőrzések során az is kiderült, hogy a 66 éves beteg állapota az éjszaka folyamán súlyosbodott, reggel 9 órakor került a műtőasztalra.

Mircea Beuran professzort az egészségügyi minisztérium munkáját általános sebészettel kapcsolatos kérdésekben segíteni hivatott szakbizottság éléről is leváltották – jelentette be továbbá az egészségügyi miniszter. Hétfőn a Floreasca kórház sebészeti részlegének éléről is menesztették, a kórházban dolgozó kollégái pedig tiltakozásként felfüggesztették tevékenységüket

A miniszter ugyanakkor arról is beszámolt, hogy a műtétről készült jelentésben nem említik meg az incidenst, csak egy ehhez csatolt mellékletben.

Lehet, nem egyedi esetről van szó

A minisztérium tovább vizsgálódik a bukaresti kórházban, mert vannak arra vonatkozó információk, hogy más beteg is szenvedett már égési sérüléseket az intézmény műtőasztalán. Victor Costache felhívást intézett a Floreasca kórházban kezelt páciensekhez, hogy jelezzék, ha velük is így bántak el.

„Óriási mennyiségű” fertőtlenítőszert használtak

„Óriási mennyiségű” fertőtlenítőszert használtak a bukaresti Floreasca kórház műtőasztalán megégett páciens esetében, megszegve a műtétet előkészítő protokoll előírásait, nyilatkozta Mioara Comana, az Állami Egészségügyi Felügyelet igazgatója kedden tartott sajtótájékoztatóján.

„Megszegték a műtétet előkészítő protokoll előírásait. A szabályzatban világosan írja, hogy a műtétet végző orvosnak kell végeznie a fertőtlenítést, maximum 50 milliliter szert használva, három szakaszban. Az eljárás leírásában az is olvasható, hogy nagy figyelemmel kell lenni jódallergia esetén. Azon kevés felvételen, amit rendelkezésemre bocsátottak, látszik, hogy óriási mennyiségű szert használtak – 200 ml körülit, és egyszerre. Kicsit megkenték a páciens testét, majd vettek egy vesetálat és beleöntötték az egészet, és ez természetesen kifolyt. (...) A pofesszor úr beszámolóiban rendszeresen használt fertőtlenítőként jelenik meg az illető szer, míg Betadine vagy klórhexidin-glükonát használatáról nem találtam feljegyzést, pedig egy évre visszamenőleg ellenőriztem” – magyarázta Comana.

Costache miniszter szerint az országos szinten alkalmazott eljárás értelmében elsődlegesen Betadine-nal fertőtlenítik a bőrfelületet, és amennyiben a beteg allergiás a jódra, klórhexidin-glükonátot használnak.

A Floreasca kórházban, a műtőasztalon égési sérüléseket szenvedett, majd elhunyt páciens ügyét Emanuel Ungureanu USR-s képviselő tárta a nyilvánosság elé az év végén. Ungureanu Facebook-bejegyzésében azt írta, a rákbeteg nőt Mircea Beuran sebész „gyújtotta fel” a műtőasztalon, mivel „nem megfelelő szert használt a bőrfelület fertőtlenítésére, és az elektromos sebészi késsel érintkezve a páciens bőre és a szerrel átitatódott steril felület lángra lobbant”. Mircea Beuran sebész erre reagálva úgy nyilatkozott, nem tartózkodott a műtőben, amikor az eset történt, és erről a megfigyelőkamerák felvételei is tanúskodnak.

(Címlapfotó forrása: Agerpres

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?