FRISSÍTVE - Felfüggesztették a kórház akkreditációját, amelyben felgyújtottak egy pácienst a műtőasztalon

Az egészségügyi rendszer minőségét menedzselő hatóság (ANMCS) elrendelte hétfőn a bukaresti sürgősségi klinikai kórház akkreditációjának felfüggesztését a műtőasztalon égési sebeket szenvedett, majd elhunyt páciens ügye következtében. Horaţiu Moldovan egészségügyi államtitkár szerint kézfertőtlenítőt használtak a műtét előtti sterilizáláshoz.

Az ANMCS honlapján közölte, hogy elrendelte az intézmény akkreditációjának felfüggesztését, miután súlyos esemény történt, amelyet a klinika elmulasztott jelenteni.

Az intézkedés addig lesz hatályban, amíg az intézmény kiküszöböli a tragédiához vezető hiányosságokat. Ez az időszak nem haladhatja meg a hat hónapot, a rendelkezés hatályba lépésétől számítva.

Miután a kórház kézhez kapta a döntést, legtöbb öt munkanapon belül egy tervet kell kidolgoznia és jóváhagyás végett az egészségügyi rendszer minőségét menedzselő hatóságnak elküldenie arra vonatkozóan, miként fogja kiküszöbölni a felfüggesztést okozó hiányosságokat. A projektben nevesíteni kell a kivitelezésért felelő személyeket, és a felfüggesztés teljes időtartama alatt a kórháznak be kell számolnia az intézkedések gyakorlatba ültetésének üteméről.

Az akkreditált egészségügyi intézmények monitorozásának módszertana szerint az egészségügyi intézmények kötelesek jelenteni az ANMCS felé az egészségügyi szolgáltatások minőségének és a betegek biztonságának javítását célzó intézkedések végrehajtásával kapcsolatos adatokat. A bukaresti sürgősségi klinikai kórház azonban elmulasztotta ezt, és a december 22-én történt, utóbb nagy sajtónyilvánosságot kapott esetet csak egy héttel később, december 29-én jelentette – olvasható az indoklásban.

Victor Costache egészségügyi miniszter közölte, hogy jövő hét elején zárul le a Floreasca kórházban történt eset kivizsgálása. Az ügyben a rendőrség és az ügyészség is nyomozást indított.

A tárcavezető a hétfői kormányülés elején rámutatott, a műtőasztalon égési sérüléseket szenvedett páciens ügyében vizsgálódó ellenőrző testület készített egy előzetes jelentést az esetről, "különösen súlyos rendellenességeket" tárva fel. A miniszter hozzátette, mindent megtesz annak érdekében, hogy többé ne forduljanak elő ilyen „felháborító események".

A Floreasca kórházban, a műtőasztalon égési sérüléseket szenvedett páciens ügyét Emanuel Ungureanu USR-s képviselő tárta a nyilvánosság elé. Ungureanu Facebook-bejegyzésében azt írta, a rákbeteg nőt Mircea Beuran sebész „gyújtotta fel” a műtőasztalon, mivel „nem megfelelő szert használt a bőrfelület fertőtlenítésére, és az elektromos sebészi késsel érintkezve a páciens bőre és a szerrel átitatódott steril felület lángra lobbant”. Mircea Beuran sebész erre reagálva úgy nyilatkozott, nem tartózkodott a műtőben, amikor az eset történt, és erről a megfigyelőkamerák felvételei is tanúskodnak.

A nő vasárnap este belehalt sérüléseibe.

Kézfertőtlenítővel sterilizálták a beavatkozásra előkészített bőrfelületet

Horaţiu Moldovan egészségügyi államtitkár hétfőn arról tájékoztatott, hogy a bukaresti Floreasca kórházban szerencsétlenséget szenvedett nő bőrfelületének fertőtlenítésére használt biocid használata engedélyezett Romániában, de kézfertőtlenítésre ajánlott.

„Egy olyan biocidról van szó, amelynek használata engedélyezett Romániában, de a sebész és a személyzet kézfertőtlenítésére való. Ez a biocid nem alkalmazandó a páciens bőrfelületének fertőtlenítésére” – mondta a Floreasca kórházból távozó államtitkár. Azt is hozzátette, egyelőre nincs magyarázat arra, miért használták ezt a biocidot a beteg bőrfelületén, amikor a kórház el volt látva a beavatkozásra alkalmas fertőtlenítőszerekkel.

Horaţiu Moldovan arról is beszámolt, hogy számon kérte a kórház vezetőjétől, miért nem jelentette a szerencsétlenséget. A kórház menedzserének erre az volt a válasza, hogy előbb belső vizsgálatot akart lefolytatni az ügyben.

Az államtitkár szerint egyébként a romániai kórházak tiszteletben tartják a balesetek jelentését előíró szabályt, és rendszeresen jelentenek az eseményekről. Azt is elmondta: a jelek szerint a beavatkozáshoz előkészített felszerelés új és teljesen működőképes volt.

FRISSÍTÉS: A vasárnap este elhunyt 66 éves nő boncolásának következtetéseit két-három hónap múlva teszik közzé, bizonyos vizsgálatok elvégzése ugyanis ennyi időt vesz igénybe, nyilatkozta kedden Adriana Francisc, a Törvényszéki Orvostani Intézet orvosa. Azt is elmondta, hogy a páciens testét 30 százalékban borították égési sebek, amelyek nem voltak elfertőződve, gyógyulóban voltak. (Mediafax)

Kapcsolódók

Kimaradt?