Menesztették a Floreasca kórház sebészeti részlegének osztályvezető főorvosát

A műtőasztalon lángra lobbant, majd elhunyt 66 éves nő ügyében menesztették tisztségéből Mircea Beurant, a bukaresti Floreasca kórház sebészeti részlegének osztályvezető főorvosát. Emellett az orvosokat, ápolókat, valamint a kórházat összesen 30 ezer lejre bírságolták.

A bukaresti sürgősségi klinikai kórház vezetőségének vizsgálata alapján az egészségügyi minisztérium megállapította: az incidenst a műtőorvosok mulasztásai okozták. A jelentés szerint Mircea Beuran osztályvezető főorvos a szerződésében foglalt 33 kötelezettségből 10-et megszegett. A bukaresti sürgősségi klinikai kórház vezetősége ezért úgy döntött, meneszti tisztségéből a főorvost – jelentette be közleményében a szaktárca.

A tisztiorvosi szolgálat ugyanakkor összesen 30 ezer lejes bírságot szabott ki a kórházra és a műtéten részt vevő orvosokra és ápolókra.

Mint korábban írtuk, a 66 éves nő bőrfelületének fertőtlenítésére használt rossz szer miatt a beteg december 22-én szó szerint lángra lobbant a bukaresti Floreasca kórház műtőasztalán. A súlyos égési sérüléseket szenvedett nő december 29-én elhunyt. Az esetet Emanuel Ungureanu USR-s képviselő hozta nyilvánosságra, aki a műtétet végző sebészt, Mircea Beurant vádolta a beteg felgyújtásával. Mircea Beuran azonban azt nyilatkozta: bizonyítani tudja, hogy még úton volt a Floreasca kórházba, amikor a műtőben lángra lobbant a páciens.

Az elhunyt 66 éves nő boncolásának következtetéseit két-három hónap múlva teszik közzé, bizonyos vizsgálatok elvégzése ugyanis ennyi időt vesz igénybe.

Jódallergia miatt használhattak más fertőtlenítőszert

Horaţiu Moldovan egészségügyi államtitkár a múlt héten arról tájékoztatott, hogy a bukaresti Floreasca kórházban szerencsétlenséget szenvedett nő bőrfelületének fertőtlenítésére használt biocid használata engedélyezett Romániában, de kézfertőtlenítésre ajánlott.

„Egy olyan biocidról van szó, amelynek használata engedélyezett Romániában, de a sebész és a személyzet kézfertőtlenítésére való. Ez a biocid nem alkalmazandó a páciens bőrfelületének fertőtlenítésére” – mondta a Floreasca kórházból távozó államtitkár. Azt is hozzátette, egyelőre nincs magyarázat arra, miért használták ezt a biocidot a beteg bőrfelületén, amikor a kórház el volt látva a beavatkozásra alkalmas fertőtlenítőszerekkel. A Digi24 értesülései szerint a páciens jódallergiája miatt döntöttek más fertőtlenítőszer mellett.

Horaţiu Moldovan arról is beszámolt, hogy számon kérte a kórház vezetőjétől, miért nem jelentette a szerencsétlenséget. A kórház menedzserének erre az volt a válasza, hogy előbb belső vizsgálatot akart lefolytatni az ügyben. Az ügyben a kórház vezetősége, az egészségügyi minisztérium és a fővárosi rendőrség is vizsgálódik.

Kapcsolódók

Kimaradt?