Lapértesülés: a PNL keresztbe tenne a gyermekpénz megduplázásának

Az alkotmánybíróságon készülnek megtámadni a Nemzeti Liberális Párt (PNL) parlamenti frakciói a gyermeknevelési pótlékot megkétszerező törvénymódosítást, amelyet szerdán fogadott el döntő házként a képviselőház – értesült a g4media.ro.

A portál információi szerint a PNL procedurális kifogásokra alapozza az óvását. Arra hivatkoznak majd, hogy a törvény elfogadása során sérült a kétkamarás parlament alkotmányos elve, ugyanis a Szociáldemokrata Párt (PSD) tervezetét csak a képviselőházban vitatták meg, a szenátusban – ahová beterjesztették – nem. A liberálisok azt is kifogásolják, hogy a kormány előzőleg nem véleményezte a jogszabályt.

Mint írtuk, a törvénymódosító tervezetet ellenszavazat nélkül fogadte el a képviselőház, annak ellenére, hogy a pénzügyminiszter figyelmeztetett: a gyermekpénz megduplázása jövőre 6 milliárd lejjel terheli meg a költségvetést, és jelentősen megnöveli a 2020-ra tervezett deficitet. A PNL képviselői nem szavaztak sem igennel, sem nemmel a tervezetre.

Ha az államfő kihirdeti a jogszabályt, 300 lejre nő a 2 és 18 év közötti gyerekeknek járó gyermeknevelési pótlék összege, a kétévesnél kisebb, illetve a fogyatékkal élő gyerekek pedig 600 lejt kapnak. A javaslat azt is előírja, hogy a gyermekpénz összegét kormányhatározattal évente emelik. Az alkotmány szerint az államfőnek 20 napja van kihirdetni a törvényt, de vissza is küldheti a parlamentnek újratárgyalásra, ugyanakkor megtámadható az alkotmánybíróságon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?