Toró T. Tibor az EMNP és az MPP fúziójáról: ez hosszú menetelés lesz

Nem újkeletű és nem meglepetésszerű a Magyar Polgári Párt választmányának csütörtöki döntése, amellyel megbízták az MPP elnökségét, hogy megkezdje a tárgyalásokat az Erdélyi Magyar Néppárttal a két párt egyesüléséről – nyilatkozta a Maszolnak Toró T. Tibor, az EMNP ügyvezető elnöke. Szerinte „a nemzeti tábor egyesítése" régi terve a két alakulatnak, de ez a folyamat – szavai szerint – hosszú menetelés lesz.

A Magyar Polgári Párt csütörtök esti közleményében jelentette be, hogy „a két erdélyi magyar jobboldali párt fúziója mellett foglalt állást” a választmány a Gyergyószentmiklóson tartott ülésen, és a testület az országos elnökséget bízta meg azzal, hogy „az egyesülés megvalósíthatóságának részleteiről lefolytassa a tárgyalásokat az Erdélyi Magyar Néppárttal”.

Toró T. Tibor szerint már több mint egy éve, még Szilágyi Zsolt elnöksége idején elindították a tárgyalásokat az MPP-vel. „Az azt követő hetekben, hogy Mezei Jánost megválasztották az MPP elnökének, történt a részünkről egy megkeresés. Több menetes tárgyalás volt az együttműködés különféle módozatairól, és most a nyár folyamán egy konkrét anyagot is elküldtünk a Magyar Polgári Párt elnökségének és személyesen Mezei János elnöknek, ami az együttműködés különböző formáiról és területeiről szólt” – tájékoztatott a néppárt ügyvezető elnöke, hangsúlyozva, hogy erről folyamatosan konszenzus volt az elnökségben, Szilágyi Zsolt mandátuma alatt is, és Csomortányi István elnöksége alatt is.

A legutóbbi, szeptemberi EMNP-küldöttgyűlés konkrét határozatot is hozott erről, hogyan is képzelik el az együttműködést, tekintettel a jövő évi helyhatósági választásokra. „Örülünk, hogy végre, még ha kicsit későn is ugyan, de az MPP válaszolt erre, és elindulhatnak az együttműködésről a tárgyalások. Mi örömmel állunk elébe, és bizakodóan is, hogy végre megmozdult valami, mert a nemzeti tábor egyesítése a két pártnak régóta célja” – nyilatkozta Toró, aki szerint sok közös értéket vall a két párt, és „ez a dolgoknak a normális menete”.

Azt ő is elismerte, hogy nem lesz könnyű. „Egy folyamat eljutni a fúzióig. Ez a kívánatos, de azt hiszem, hogy hosszú menetelés lesz, hiszen nagyon sok ellendrukkere van ennek. Elsődlegesen, gondolom, az RMDSZ nem örül, mert az erők egyesítéséről és a közös fellépésről van szó. Azt hiszem, ez nagy mértékben leegyszerűsíti majd a tárgyalásokat is olyan helyzetekben, amikor közösen kell fellépni, közös cselekvési programot kidolgozni, s miért ne, közösen indulni a választásokon olyan településeken, ahol nagyon fontos lenne, hogy a magyar szervezetek közösen lépjenek fel, fogjanak össze. De vannak ellendrukkerei ennek a pártokon belül is, úgyhogy, én azt hiszem, hogy kicsit ellenszélben haladunk, de kétségtelenül a jó irányba” – részletezte.

A jelenlegi EMNP-tisztségviselők közül sokan voltak a Magyar Polgári Párt alapítói, tagjai, vagy akár tisztségviselői is. Ez segíti is, de ugyanakkor hátráltatja is a tárgyalásokat – vélte Toró T. Tibor. „Vannak személyes sérelmek is, de nem ezek a döntőek. Azt hiszem, érdemes zárójelbe tenni a személyes dolgokat, hiszen sokkal fontosabb maga az ügy és egy ütőképes szervezetet kialakítani – mondta. – Nem lesz egyszerű, mert rengeteg helyi érdek áll egymással szemben, vannak lokálisan nagyon erős feszültségek, egyrészt a pártokon belül, másrészt a két párt között is, ne tagadjuk, de ezeknek a menedzselése az országos elnökségeknek lesz a dolga, és meg kell találni a leghatékonyabb formát, hogy együtt tudjunk működni”.

Arról, hogy mi lesz az új pártnak a neve és kit képzeltek el vezetőnek, még korainak tartotta beszélni Toró T. Tibor. „Ne szaladjunk ennyire előre, még csak most kaptunk egy biztató reakciót a Magyar Polgári Párt részéről. Mindent a maga idejében, de az már jó hír, hogy elindulhatnak a tárgyalások, s azt gondolom, hogy meg fogjuk találni ezekre a konkrét kérdésekre a közös választ, ami a lehető legtöbb embernek jó” – vélte a néppárti politikus.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?