Kizárta a volt elnökét, Biró Zsoltot, és egyesülni akar az EMNP-vel az MPP

Biró Zsolt parlamenti képviselő, a Magyar Polgári Párt volt elnöke kizárásáról döntött csütörtöki ülésén az MPP választmánya. A testület az Erdélyi Magyar Néppárttal való fúzió mellett foglalt állást.

Az MPP sajtóirodájának csütörtök esti közleménye szerint a Gyergyószentmiklóson ülésező választmány az országos elnökséget bízta meg azzal, hogy az egyesülés megvalósíthatóságának részleteiről lefolytassa a tárgyalásokat az Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP).

„Az ülés résztvevői egyetértettek abban, hogy az erdélyi magyarság számára a két jobboldali párt egyesülése eredményezheti a választás valódi szabadságát, és hogy az összefogás reményt nyújthat azoknak a politikából kiábrándult magyar szavazóknak is, akik rég távolmaradnak az urnáktól, az egységes nemzeti érdekképviselet hiányában” –  olvasható a közleményben.

Az MPP választmánya csütörtökön Biró Zsolt pártból való kizárásáról is döntött. A titkos szavazáson a jelenlévők egyhangúlag egyetértettek a legszigorúbb fegyelmi szankció alkalmazásával a párt volt elnökével szemben. Pethő István választmányi elnöki tisztségéből való visszahívásáról is egyöntetűen döntött a választmány. Helmeczi Tibor, a Bihar megyei szervezet elnöke látja el a továbbiakban a választmányi elnöki teendőket.

„Nem szabad engednünk azoknak, akik szándékosan vagy csak félreértések miatt le akarnak téríteni minket a választott utunkról. Ma igazoltuk a párt egységét: az elnökség, a megyei elnökök, polgármestereink és a választmány többsége is egységesen támogatja a meghozott döntéseket. Félre kell tegyük konfliktusainkat és a nemzeti oldal erősítésére kell összpontosítanunk továbbiakban”– idézte a közlemény Mezei Jánost, a párt elnökét.

Mint ismert, az MPP 22 tisztségviselője néhány napja nyílt levélben felszólította Mezei Jánost, hogy „vessen véget a megosztó és kirekesztő politikának, (...) a kizárásokkal való fenyegetéseknek”, és mivel rontotta az MPP közmegítélését, illetve elvesztette a tagszervezetek javának bizalmát, mondjon le. A pártelnök úgy reagált: nem mond le „csak azért, mert ezt szeretnék az RMDSZ-es MPP-sek”. A párt korábban az „RMDSZ-esnek” nehezen nevezhető Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester kizárásáról is döntött.

Kapcsolódók

Kimaradt?