FRISSÍTVE – Mezei János: nem mondok le csak azért, mert ezt szeretnék az RMDSZ-es MPP-sek

FRISSÍTVE: A Magyar Polgári Párt huszonkét tisztségviselője kérte nyílt levélben Mezei János elnököt, hogy „vessen véget a megosztó és kirekesztő politikának, (...) a kizárásokkal való fenyegetéseknek”, és mivel rontotta az MPP közmegítélését, illetve elvesztette a tagszervezetek javának bizalmát, mondjon le. Mezei János közleményben reagált a felszólításra.

Az október 8-án Tusnádfürdőn kelt levél aláírói között szerepel többek között Pethő István választmányi elnök, Simon Csaba országos alelnök, Kulcsár-Terza József és Biró Zsolt parlamenti képviselők, illetve leváltott ügyvezető elnök, Salamon Zoltán vagy a pártból kizárt Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester – többnyire Hargita és Kovászna megyéből, de Kolozs és Máramaros megyei tisztségviselők is.

Az aláírók emlékeztettek arra, hogy a Magyar Polgári Pártot a politikai pluralizmus iránti igény, a választás szabadságának gondolata hozta létre. „Az erdélyi magyar többpártrendszer olyan érték, amelyre szüksége van közösségünknek, a választópolgárok bölcsessége pedig több esetben visszaigazolta, hogy értik és támogatják ezt a nemzetpolitikával is összhangban lévő programot és cselekvési tervet” – írták. Szerintük a párt addig őrzi meg létjogosultságát, ameddig úgy viszonyul a politikai verseny és együttműködés kérdéséhez, hogy „az nemcsak a magyar érdek érvényesítését, hanem a magyarok közötti békességet is erősítse”, ám a nyílt levél kezdeményezői szerint ez az érték került veszélybe.

„Érthetetlen okok miatt azok kerültek a vádlottak padjára, akik az elmúlt időszakban eredményeket mutattak fel, a nemzetpolitika koordinátái szerint képviselték a pártot, illetve a szabálytalanságokra hívták fel a figyelmet. Az elnökkel szembeni bizalmatlanság tetten érhető a szervezetek java részénél és a párt közmegítélésében is. Nem sikerült új programmal, új politikai irányvonallal előállnia, sőt az MPP korábban elért eredményei is veszélybe kerülnek – fogalmaztak. – Mindezt tetőzte a székelyudvarhelyi szervezet legutóbbi Közgyűlésének Alapszabályba ütköző lebonyolítása és a székelyudvarhelyi szervezet elnökének, Gálfi Árpádnak az eltávolítására tett kísérlet, végül a pártból való kizárása.”

Az aláírók felszólították a Mezei Jánost, hogy „vessen véget a megosztó és kirekesztő politikának, vessen véget a sorozatos kizárásoknak, a kizárásokkal való fenyegetéseknek”, és elfogadhatatlannak tartották, hogy a párt elnöke nem tartotta be az országos választmány döntését, mikor is „a választmányi ülésen az elnök egyedül maradt szavazatával, a testület jelen lévő tagjai egyhangúan a kizárások ellen szavaztak”.

Az aláírók szerint az elnök a pártot a szabályokat áthágva kiszolgáltatja és bábként vezeti, s ezért felszólították Mezei Jánost, hogy mondjon le. Mezei szerdán 17.30 órától a Magyar Polgári Párt gyergyószentmiklósi székházában sajtótájékoztatón fog reagálni a nyílt levélre. 

FRISSÍTÉS: A gyergyószentmiklósi sajtótájékoztatót végül Sorbán Attila Örs, a párt szeptember elején megválasztott ügyvezető elnöke tartotta. A politikus szerint nincs szó pártszakadásról, csupán "egy kisebb érdekcsoport és az általuk elbolondított emberek érzik úgy, hogy lemorzsolódnak", ezért a nyilvánossághoz fordultak.

 Sorbán Attila Örs szerint az érdekcsoportnak a párt semmilyen testületében nincsen többsége, ezért választották a nyílt levél írását. Az ügyvezető elnök Biró Zsoltot, a párt közel egy éve lemondatott elnökét vélte a Mezei János ellen szervezkedők hangadójának.

 A sajtótájékoztató után Mezei János közleményben tudatta: nem mond le csak azért, "mert ezt szeretnék az RMDSZ-es MPP-sek". Arra utalt, hogy a párt korábbi vezetése együttműködési szerződést kötött az RMDSZ-szel, melynek eredményeként a párt két politikusa a szövetség jelöltlistáján szerzett parlamenti képviselői mandátumot. Az elnök szerint a nyílt levelet megfogalmazó érdekcsoport hónapok óta dolgozik azon, hogy lejárassa a pártot, kihasználván, hogy a párt elnöksége nem hajlandó kiteregetni a belső ügyeket..

Mezei János szerint a csendes többség az elnökség mellett áll abban a munkában, "amellyel vissza kívánják terelni a Magyar Polgári Pártot a Biró Zsolt-féle megalkuvás útjáról". Az elnök hozzátette, amíg az elnökség a párt többségének bizalmát élvezi, addig folytatják a megkezdett munkát

Az MPP-ben július közepén jelentkeztek feszültségek Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester kapcsán. A polgármestert a városi pártszervezet önkényes vezetéssel vádolta meg, és Mezei János országos elnök jelenlétében le is váltotta politikai tisztségéről. Gálfi úgy vélte: azzal vonta magára a párt elnökének haragját, hogy felbontotta a város számára előnytelennek talált szolgáltatói szerződéseket, amelyeket Szász Jenő, a budapesti Nemzetstratégiai Kutatóintézet jelenlegi elnöke még Székelyudvarhely polgármestereként kötött. Szász Jenő 1996 és 2008 között volt Székelyudvarhely polgármestere, valamint 2003-tól 2012-ig az MPP elnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?