FRISSÍTVE – Mezei János: újratervezésre van szükség a Magyar Polgári Pártban

FRISSÍTVE: A Magyar Polgári Párt országos és helyi szervezeteinek egyes tisztségviselőit érintő személyi döntésekkel, a vezető funkciókból való leváltástól a párttagság megvonásáig terjedő intézkedésekkel kapcsolatban tartottak szavazást az MPP országos választmányában csütörtök este. Mezei János elnök szerint „döntetlen lett az eredmény”, mégis, a jelenlegi pártvezetés „pozitívan jött ki” a dologból. Gálfi Árpád, a pártból kizárt székelyudvarhelyi polgármester szerint a választmány elutasította a kizárásokat.

Több mint két hónappal ezelőtt Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármestert leváltották az udvarhelyi szervezet elnöki tisztségéről, azzal az indokkal, hogy az elöljáró sem a párt, sem a város ügyeiben nem együttműködő az MPP-s képviselőtestületi tagokkal (Gálfi akkor szabályellenesnek tartotta az ülést, amelyen ez a döntés született).

A Magyar Polgári Párton belül ellentétek fokozódtak, aminek első jeleként e hónap elején megvonták a bizalmat Salamon Zoltán ügyvezető elnöktől, a helyére pedig Sorbán Attila Örsöt nevezték ki. Nemhogy lecsillapodtak volna a kedélyek, a múlt héten már az MPP kizárta soraiból Rákossy Botond Józsefet, a Hargita megyei szervezet elnökét és Gálfi Árpádot.

Értesüléseink szerint mindennek a tisztázására kért a pártvezetés egyfajta bizalmi szavazást, úgymond megerősítést a választmánytól. „A párton belül kialakult helyzetről volt egy szavazás – ismerte el Mezei János pártelnök. – És a szerencsére a beépített, a hátulról vezérelt emberek nem tudtak érvényt szerezni az akaratuknak, ezért döntetlen lett az eredmény.”

Az MPP vezetője hozzátette: sajnos nem mindenki tudott részt venni az ülésen a választmányi tagok közül, „ezért elég foghíjas volt a létszám”, ellenben „pozitívan jöttünk ki, marad minden a helyén”, merthogy „azoknak az embereknek, akik a párt letérítését szerették volna az útról, nem sikerült ezt megvalósítaniuk”.

Mezei János szerint a Magyar Polgári Pártban „egy újratervezésre van szükség”, és az MPP megújult erővel fog továbbra haladni.

Gálfi Árpád: a közösség érdekeit előbbre helyeztem 

Többszöri próbálkozás után sikerült beszélnünk Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármesterel, akit arra kértünk, hogy reagáljon a pártból való kizárására, és az MPP-n belül kialakult helyzetre, először is arra, hogyan fogadta a hírt, hogy az MPP kizárta a pártból őt és Rákossy Botond Józsefet (az elöljáró írásban válaszolt kérdéseinkre).

„A hír megdöbbentett. Éppen a pihenő szabadságomat töltöttem külföldön, amikor értesültem a hírről. Az MPP Alapszabályzata is tartalmazza, hogy egy kizárást miként lehet véghez vinni a párton belül. A kizárás feltételeinek több pontját figyelmen kívül hagyta az Országos Elnökség, így az Etikai Bizottság elnökének vélemény-levelét tudomásul vették, és például a tegnapi Országos Választmányi ülésen még a párt tagjaként és választmányi tagként is részt vehettem, szavazhattam. A tegnapi ülésen a választmány többsége elutasította a párttagok kizárásának gondolatát, nem tudták napirendre tűzni” – írta a polgármester.

Gálfi Árpád kizárásával az MPP közleménye szerint a párt célja „a pártban gerjesztett feszültség, uszítás, bomlasztás megszüntetése volt".

„Én csak a törvényesség, az Alapszabályzat tartalmának feltételek nélküli betartását kértem a vezetőktől. Amikor azt észleltem, hogy kulisszák mögötti szervezkedéssel, egyes paragrafusokat szándékosan figyelmen kívül hagyva „ügyeskednek”, akkor nem tudtam szó nélkül hagyni, és ezt több párttársamnak jeleztem írásban vagy szóban. Nem tartom bomlasztó tevékenységek azt, ha szóvá teszem, hogy az MPP érdekei és az erdélyi közösségünk érdekei fontosabbak, mint egyes személyek, vagy szűk csoportok érdekei. Ezt vallom ma is. Ha ezt bomlasztásnak nevezik, akkor vállalom” – fogalmazott.

A vádak között szerepelt tovább, hogy polgármesterként önhatalmúlag hozott döntéseket, nem konzultált az MPP-frakcióval, és feljelentett önkormányzati tisztségviselőket. Mire alapozták ezt? – kérdeztük Gálfi Árpádtól.

„Én az MPP egyes vezetőinek koholt vádjait nem nevezném a teljes MPP véleményének. Ezt a tegnapi választmányi ülésen született szavazások is igazolhatják. Én polgármesterként nem tudok önhatalmúlag döntéseket hozni. Minden fajsúlyos döntést a helyi önkormányzati képviselőkből álló tanács szavaz meg, vagy utasít el. Valóban kevesebbet kommunikáltam az MPP helyi frakciójának azon tagjaival, akikről kiderült, hogy többször a város érdekei elé helyeztek egyéb érdekeket, szempontokat a döntéseik során. Egyetlen tisztségviselőt se jelentettem fel. Egy közbeszerzési procedúra kivizsgálását kértem, mert korrupciógyanús az ügy. Nem személyek ellen szól, hanem egy eljárás kivizsgálására vonatkozik” – áll a válaszlevelében.

Hogy a kizárása a pártból mennyire befolyásolja a közigazgatási tevékenységet, illetve megsínyli-e a város ennek a szembefordulásnak a következményeit, Gálfi Árpdá így felelt: „Nem gondolom, hogy a város megsínyli ezt a pillanatnyi politikai csatározást, amelyről azt hiszem, hogy hamarosan rendeződni fog. Majd eldől, hogy kinek a javára.”

Megismétlik az udvarhelyi tisztújító ülést?

Gálfi Árpád emellett a Facebook-oldalán is nyilvánosságra hozott egy közleményt az MPP Országos Választmányának csütörtöki, gyergyószentmiklósi ülésével kapcsolatban, amelyen ő is jelen lehetett, mert mint írta, „az Országos Etikai Bizottság elnökének véleményezése alapján én is részt vehettem az ülésen, mivel a pártból való kizárásom (kísérlete) jogi szempontból nem állja meg a helyét.”

Az udvarhelyi polgármester szerint a választmány döntése értelmében meg kell ismételni a székelyudvarhelyi tisztújító ülést (amelyen Gálfi leváltásáról döntöttek), és erre 30 napon belül sort kell keríteni.

 

Továbbá – írta a közleményben – a pártelnökség által kilátásba helyezett kizárásokat a választmány döntő többsége elutasította, és „nem kívántak szavazni a kérdésben, többen távoztak is a teremből, így a szükséges kvórum hiányában az elnök nem tudta napirendre tűzni a néhány érintett tag pártból való kizárását” – fogalmazott Gálfi Árpád, aki szerint az ő javaslatára tartottak bizalmi szavazást Mezei Jánossal szemben, hogy támogatják-e a továbbiakban is MPP-elnökként. „A Választmány 24 tagja 12 igen és 12 nem arányban szavazott. A szavazásban részt vett az érintett Mezei János elnök is” – fűzte hozzá Gálfi Árpád.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?