banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

FRISSÍTVE – Belviszály az MPP-ben: kizárták a pártból Rákossy Botond Józsefet és Gálfi Árpádot

FRISSÍTVE: A Magyar Polgári Párt (MPP) országos elnöksége csütörtöki nyárádszeredai ülésén kizárta a pártból Rákossy Botond Józsefet, a Hargita megyei szervezet elnökét és Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármestert, akit két hónappal ezelőtt leváltottak az MPP udvarhelyi szervezetének éléről – olvasható a polgári párt közleményében.

A kommüniké szerint szerint az elnökség „a Hargita megyei küldöttek kérésére megvitatta Rákossy Botond József megyei elnök visszahívását, és az alapszabályzatnak megfelelően egyöntetű döntéssel kizárta a párt tagságából”. Szintén egyhangúlag döntöttek Gálfi Árpád párttagságának megvonásáról, a székelyudvarhelyi polgármester „bomlasztó tevékenysége miatt”.

„A legszigorúbb szankció alkalmazásának célja a pártban gerjesztett feszültség, uszítás, bomlasztás megszüntetése volt. Az elmúlt időszakban eltanácsolt párttagoknak ugyanis nem az volt a szándékuk, hogy megőrizzék szervezetünk egységét, hanem külső erők hatására ennek bomlasztásán tevékenykedtek. Most végre lezárjuk a Biró Zsolt által előidézett széthúzást, rendet rakunk és dolgozunk tovább!” – fogalmazott a közleményben Mezei János, a párt elnöke.

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy Gálfi Árpádot az udvarhelyi MPP-szervezet július derekán tartott közgyűlésén leváltották a helyi elnöki tisztségről. Az MPP akkori közlése szerint „Gálfi az alapszabályzatban megfogalmazott elnöki feladatköreit hiányosan végezte el, és döntéseit egy személyben hozta meg, mellőzve a széleskörű konzultációt”. A pártvezetés ugyanakkor „mélységesen elítélte”, hogy a polgármester feljelentette nyolc beosztottját és az alpolgármestert a korrupcióellenes ügyészségen (DNA), ezenkívül három székelyudvarhelyi vállalkozás képviselőit is.

Mezei János az MTI-nek elmondta: a mostani kizárás annak a következménye, hogy Gálfi Árpád szembement az elnökség döntéseivel, a párt belső levelezési listáját arra használta, hogy sérelmeit országosan is terítse, sőt a belső vitáról Székelyudvarhely testvérvárosainak elöljáróit, így Budapest főpolgármesterét is tájékoztatta. „Ha mindenki így járna el, káoszt idézne elő a párton belül" – tette hozzá az elnök, aki nyomatékosította: a helyi problémákat helyben kell megoldani, és nem a Facebookon, a nagyközönség előtt vagy a médiában.

Gálfi Árpád nem veszíti el a polgármesteri mandátumát a kizárás következtében, mert a törvény csak abban az esetben fosztja meg mandátumuktól a választott önkormányzati tisztségviselőket, ha ők maguk lépnek ki a pártból, melynek színeiben mandátumot nyertek.

Gálfi Árpád akkor szabályellenesnek nevezte a helyi pártszervezet gyűlését, mint mondta, „a napirendi pontok között nem szerepelt tisztújítás, leváltás, vagy választás”. Szerinte az általa összehívott gyűlés távozása előtt, a jegyzőkönyv aláírásával befejeződött, s akik tovább ott maradtak, azok „közgyűlésen kívüli beszélgetésen" vettek részt.

A Maszol kérdésére akkor a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal sajtószóvivője elmondta: Gálfi Árpád polgármester nem a munkatársait és nem székelyudvarhelyi cégeket jelentett fel a korrupcióellenes ügyészségen, hanem egy beruházás törvényességével kapcsolatosan merültek fel aggályai.

„Ha nem fordult volna a vádhatósághoz, bűnpártolással gyanúsíthatták volna” – közölte annak idején Zörgő Noémi. Szerinte Gálfi tavaly egy gyanús szejkefürdői közbeszerzési eljárást fedett fel a polgármesteri hivatal beruházási osztályán. Ennek az ügynek a kivizsgálását a hivatalon belüli illetékes szakbizottságra bízta. „A bizottság félreérthetetlenül rögzítette jegyzőkönyvben, hogy az illetékes hatóságok értesítése és kivizsgálása elengedhetetlen, így a polgármesterre hárította ennek a feladatnak a lebonyolítását” – közölte a szóvivő.

Az MPP-ben felkorbácsolódtak a kedélyek az utóbbi időben, szeptember elején a párt Salamon Zoltán ügyvezető elnöktől vonta meg a bizalmat.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?