Nézzen gólyafiókákat élőben! (VIDEÓ)

Ötödik éve követhetik élőben a magyarországi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található Nagyhalász falu gólyapárjának életét az érdeklődők.

A Magyar Madártani Egyesületnek a falu református templom tornyára felszerelt webkamerája 2008-ban bekerült a világszerte működő webkamerák legnagyobb és legjobban felépített tematikus gyűjteménye, az EarthCam által ajánlott legjobb 10 webkamera közé.

A Halász-gólyapár életének története a nagyhalaszgolyakamera.blogspot.ro webnaplóban olvasható. Mivel a gólyautódok általában május vége felé bújnak ki, idén még elcsípheti a nagy eseményt itt.

A halászi gólyák jelenleg a költéssel vannak elfoglalva, melyben mindkét szülő részt vesz, felváltva melegítik testükkel a tojásokat. A világra jövő kisgólyák gyorsan nőnek majd: a kikelési súlyuk 50 gr körüli, 10 nap után 500 gr és körülbelül 3 kg-mal hagyják el a fészket. Nagy terhet ró ez a szülőkre, mert az első 10 napban óránként kell etetni őket. Mikor már 15 naposak csak két óránként érkezik az étel. A gólyák, akik egyébként nappali állatok, ebben az időszakban egész éjszaka keresik az egereket és gilisztákat.

Három hétig tart, míg a kisgólyák karcsú vékony lábukra fel tudnak állni. Az első repülésük július vége felé várható, ekkora már a fiatalok akkorák, mint szüleik, de csőrük még rövidebb és sötétebb végű.

Ivarérettségüket 3-5 év alatt érik el, nagyobbik részük azonban már az első évben elpusztul. A fiatal gólyák több mint kétharmada elpusztul három éves kora megérése előtt. A nagyhalászi gólyapár általában sikeresen nevelte fel fiókáit. A legidősebb példányok 30 évig is élhetnek. Mikor elhagyják a fészket, még kb. két hétig a közelben maradnak, majd augusztus vége felé elindulnak az első útjukra dél felé. A szülők csak néhány nap után követik őket.

Kimaradt?