Képességvizsga: a magyar nyolcadikosok fele írt átmenőt román nyelv és irodalomból

A magyar tanulók 51,08 százaléka érte el az ötös minősítést román nyelv és irodalomból az idei képességvizsgán. A kisebbségi oktatásért felelős államtitkári kabinetjének sajtóirodája részletes – óvások előtti – adatokat közölt a magyar nyolcadikosok teljesítményéről.

Mint korábban írtuk, a román tétel egyik feladatát eléggé kacifántosan fogalmazták meg, de természetesen nem állíthatjuk, hogy ebbe tört bele a tanulók bicskája. A furcsa, félreértelmezésre okot adó feladatra a román sajtó is felfigyelt, a Szabad Európai Rádió például politikusokat kérdezett arról, hogy a diákok helyébe ők mégis milyen eseményről számolnának be, ami olvasás közben történt velük. 

Országos szinten a nyolcadikosok 94,2 százaléka, azaz 146 105 diák vett részt a képességvizsgán, a magyar nyolcadikosok közül pedig 7 253-an jelentek meg, ami 92,11 százalékot tesz ki.

A nyolcadikos vizsgázók 73,1 százaléka ért el 5-ös feletti átlagot, a magyar nyelven tanuló nyolcadikosoknak pedig 70,71 százaléka. Tavaly országos szinten az 5-ös feletti átlagot elérő diákok aránya 73,5 százaléka volt, a magyar tanulóké pedig 67,33 százaléka, ami azt mutatja, hogy idén a magyar diákok jobban teljesítettek, az országos átlaghoz viszonyított tavalyi 6,17 százalékos lemaradást sikerült 2,39 százalékosra csökkenteniük.

Így teljesítettek tantárgyonként

Országos szinten román nyelv és irodalomból a diákok 80,6 százaléka írta meg az ötöst, ez a magyar diákok 51,08 százalékának sikerült. Matematikából (tétel és javítókulcs itt) országos szinten 62,7 százalék érte el az ötöst, a magyar diákok közül 55,77 százalék. Magyar nyelv és irodalomból (tétel és javítókulcs itt) 94,78 százalékos az ötös feletti jegyet érdemlő diákok aránya. A 7 253 diákból 5 129 (70,71 százalék) diáknak sikerült 5-ös feletti átlagot elérnie. 

Bár színtízes magyar nyolcadikos diák nincs, román nyelv és irodalomból 3, matematikából 11, magyar nyelv és irodalomból pedig 47 diák érdemelt ki 10-es osztályzatot. 

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?