Új döntés született a tíz áldozatot szedő brăilai ámokfutó ügyében

További harminc nappal meghosszabbította kedden a brăilai törvényszék a 21 éves Marius Valentin Parfenie előzetes letartóztatását, aki tavaly november 11-én tíz személyt megsebesített.

A brăilai fiatalember 2018. november 11-én megkéselt egy férfit, majd lopott autóval elgázolt Brăila körgyűrűjén két személyt, és a város bevásárlóközpontjának parkolójában további hét embert sebesített meg, köztük két gyermeket. 

Ítélőképessége birtokában tette

A nyomozást végző Mircea Ciutac bűnügyi ügyész szerint a cselekmény elkövetésekor Parfenie „ítélőképessége birtokában volt”, amint azt a Mina Minovici igazságügyi orvostani intézet pszichiátriai szakértői vizsgálata is bizonyította.

A iaşi-i igazságügyi orvostani intézet (INML) megküldte a brăilai törvényszéknek a vérminták eredményét, amiből az derül ki, hogy Parfenie nem volt kábítószer hatása alatt, de véralkoholszintje 1,25 ezrelék volt.

A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) galaci területi osztálya hivatalból vizsgálatot indított a terrorizmus megelőzéséről és visszaszorításáról szóló, 2004/535-ös törvény alapján, amely a törvényszéki eljárástól függetlenül zajlik. 

Minél több embert meg akart ölni, majd saját magával is végezni akart

A feltételezés szerint Marius Valentin Parfenie terve az volt, hogy minél több embert megöljön, majd öngyilkosságot kövessen el - tájékoztatott a brăilai törvényszék sajtóirodája.

A bírói testület úgy ítélte meg, hogy a Brăilán történt incidens súrolja a terrorista cselekmény határát, lévén, hogy az elkövető előre kigondolt terv alapján cselekedett, és szándékát papírra is vetette az ámokfutását megelőző napon. Ezek a feljegyzések jelenleg az ügyiratcsomóban vannak.A törvényszék arról is beszámolt, a fiatalember feltett szándéka volt minél több román embert megölni, akik véleménye szerint nem illeszkednek az ő emberi minőségről alkotott elképzeléseibe, vagyis abba, amilyenek például a svéd emberek (saját nyilatkozatai szerint Svédországban dolgozott egy ideig). Amikor a bevásárlóközpont parkolójában ártalmatlanná tették a civil járókelők, Parfenie azt kiabálta: „ebben az országban vér kell hogy folyjon” és „terrorista vagyok”. Radikális elképzeléseit saját kezűleg papírra is vetette, teszi hozzá az illetékes hatóság. 

A brăilai rendőrség szóvivője, Laura Dan arról tájékoztatott, hogy a fiatalembert 2017-ben hat hónapra nevelő célzatú felügyelet alá helyezte Brăila bírósága erőszakos cselekedetek miatt, amelyeket még kiskorúként, 2015-ben követett el. Apjával együtt ugyanis vasrúddal vertek meg egy férfit, aki súlyos sérülésekkel került a kórházba. Marius Valentin Parfenie apját emiatt 8 hónap szabadságvesztésre ítélték. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?